Skoči do osrednje vsebine

Slovenija pošilja nujno materialno pomoč Haitiju po potresu

Po potresu z magnitudo 7,2, ki je prizadel Haiti 14. avgusta 2021 in terjal preko 2200 življenj, se bo Slovenija odzvala z nujno materialno pomočjo v skupni vrednosti 140 tisoč evrov. Odeje in spalne vreče bodo namenjene ranjenim in drugim prizadetim v potresu, ki jih je po oceni Organizacije Združenih narodov že preko 400 tisoč. Odpreme pomoči v državnem logističnem centru Roje se je udeležil tudi državni sekretar dr. Stanislav Raščan.

s kolegi iz Uprave RS za zaščito in reševanje pred škatlami pomoči za Haiti

Državni sekretar dr. Raščan pri odpremi pomoči v državnem logističnem centru Roje | Avtor Uprava RS za zaščito in reševanje

Državni sekretar dr. Raščan je ob tej priložnosti poudaril, da se Slovenija kot odgovorna članica mednarodne skupnosti redno odziva na zaprosila in potrebe v humanitarnih krizah prizadetih držav. Dodal je, da so prizadevanja, ob upoštevanju težke humanitarne situacije na Haitiju, usmerjena tudi v zagotovitev nujne finančne pomoči preko mednarodnih organizacij in projektne aktivnosti, ki jih bo Slovenija pričela izvajati v kratkem. S tem bo nadgradila današnjo pošiljko materialne pomoči.

Slovenija je nujno humanitarno pomoč Haitiju zagotovila tudi ob katastrofalnem potresu leta 2010, in sicer z nujnim humanitarnim prispevkom in šotori. Del aktivnosti je bil usmerjen v rehabilitacijo po potresu, vključno z izgradnjo modularne šole in vzpostavitve šolske kuhinje, ki je zagotovila šolanje in varstvo za več kot 300 otrok.