Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na medparlamentarni konferenci o zunanji politiki EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil medparlamentarne konference o skupni zunanji in varnostni politiki oziroma skupni varnostni in obrambni politiki, ki jo v okviru parlamentarne dimenzije predsedovanja Svetu EU organizirata Državni zbor in Državni Svet Republike Slovenije.
nastop na panelu preko avdio-video konference, minister pred mikrofonom

Minister dr. Anže Logar med nastopom na panelu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister dr. Logar je kot glavni govornik sodeloval na panelu z naslovom "Novi izzivi, stari vzorci: premislek o vlogi zunanje politike EU v večpolarnem svetu". Uvodoma je orisal, kako se EU sooča s krizo v Afganistanu, nato pa predstavil še druge zunanjepolitične prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU. V zvezi z razmerami v Afganistanu je minister poudaril: "Afganistan predstavlja enega večjih izzivov za mednarodno skupnost, ki zahteva odločen in usklajen odziv držav članic EU." Ob tem je minister dr. Logar podrobneje predstavil zaključke z neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU na Brdu pri Kranju prejšnji teden.

V okviru svojega nastopa je minister dr. Logar izpostavil tudi druge aktualne zunanjepolitične teme, kot so transatlantski odnosi, odnosi z indopacifiško regijo in zunanji vidik migracijske politike EU. Poudaril je, da lahko izkušnje iz soočanja s pandemijo covida-19 izkoristimo za boljšo pripravljenost na prihodnje krize. Pri tem je posebej poudaril pomen učinkovitega multilateralizma pri reševanju globalnih izzivov.

Minister dr. Logar se je dotaknil tudi evropske perspektive Zahodnega Balkana. "Slovenija si prizadeva za nadaljevanje širitvenega procesa, vendar hkrati od držav v regiji pričakuje, da nadaljujejo s potrebnimi reformami, reševanjem varnostno-političnih tem in povezovanjem na različnih področjih, za zagotavljanje trajnostnega razvoja regije," je izpostavil minister dr. Logar.

Na konferenci so sodelovali predstavniki Evropskega parlamenta, nacionalnih parlamentov in senatov držav članic EU. Kot opazovalci so se jim pridružili predstavniki parlamentov Norveške, Združenega kraljestva, Turčije, Črne gore, Srbije in Severne Makedonije.