Skoči do osrednje vsebine

Zgradili bomo novi policijski postaji v Tolminu in Ajdovščini

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs z delegacijo je v okviru vladnega obiska v Goriški regiji med drugim obiskal Policijsko postajo Tolmin, se sestal z vodstvom Policijske uprave Nova Gorica, si ogledal delo mešanih policijskih patrulj na meji med Slovenijo in Italijo, na Občini Ajdovščina pa je podpisal pismo o nameri o izgradnji policijske postaje v Ajdovščini.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in župan Občine Tolmin Uroš Brežan sta že julija podpisala pismo o nameri, ki predvideva selitev Policijske postaje Tolmin s Trga 1. maja na novo lokacijo Na Logu. Za investicijo bomo do leta 2025 namenili tri milijone evrov. Kot je ob današnjem obisku v Tolminu povedal minister, imamo že pripravljene tipske projekte, ki bi bili glede na velikost policijske postaje umeščeni v nov prostor: »Policija je z novo lokacijo izjemno zadovoljna, je relativno blizu glavne prometne žile, ki gre mimo Tolmina, obenem je dovolj blizu mestnega jedra.«

Od konca julija 2021 na obmejnem območju Nove Gorice in Gorice delujejo mešane patrulje slovenskih in italijanskih policistov. Delegacija ministrstva si je na mejnem prehodu Plešivo ogledala njihovo delo. »Sodelovanje je po moji oceni lep primer, kako lahko policiji obeh držav medsebojno konstruktivno sodelujeta, da varujemo skupno mejo,« je dejal Hojs. Glavni namen mešanega patruljiranja je boj proti tihotapcem, ki omogočajo nezakonito priseljevanje, na splošno pa bodo okrepile tudi nadzor vzdolž skupne državne meje za boj proti čezmejnemu kriminalu.

V nadaljevanju je delegacija odšla v Solkan, kjer si je minister v družbi novogoriškega župana dr. Klemena Miklaviča ogledal prizorišče utopitev in se pogovarjal z informatorjema, ki obiskovalce obveščata o nevarnosti utopitve v Soči.

Pozno popoldne sta minister Hojs in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin podpisala pismo o nameri o izgradnji policijske postaje v Ajdovščini. Gradnja nove stavbe poleg letališča v Ajdovščini bo predvidoma končana leta 2024, ocena celotne investicijske vrednosti je 3,4 milijona evrov.