Skoči do osrednje vsebine

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je obiskal Goriško regijo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister Mark Boris Andrijanič se je v okviru obiska vlade v Goriški regiji srečal s predstavniki podjetij Instrumentation Technologies in Qubino Z-Wave Smart Home, ki s slovenskim znanjem prodirata na zahtevne mednarodne trge. Minister se je v popoldanskem času srečal z varovanci DSO Ajdovščina, kjer bo spregovoril o tem, kako jim lahko nove tehnologije polepšajo življenje. E- pismenost starejših je namreč ena izmed prioritet Službe za digitalno preobrazbo.

Po jutranjem delovnem posvetu vlade, kjer je bilo govora o razvojnih priložnostih in izzivih v Goriški regiji, je minister Mark Boris Andrijanič obiskal podjetje Instrumentation Technologies. Ministra so v podjetju sprejeli mag. Elvis Janežič, direktor podjetja Instrumentation Technologies, Mateja Lampe Rupnik, finančnica podjetja Instrumentation Technologies in direktorica spin-off podjetja Red Pitaya ter mag. Uroš Jerman, vodja poslovne enote za industrijo. Minister je sprva pozval k cepljenju zaposlenih s spodbudo, da podjetje nagradi zaposlene, ki so se cepili in se še bodo, v nadaljevanju srečanja pa so si vodstvo podjetja in minister ogledali razvojni oddelek, proizvodnjo software-a in hardware-a. Prav tako so si ogledali prototipe in komponente krmilnih in merilnih sistemov pospeševalnikov delcev ter protonske terapije (hardware) ter testne laboratorije. Podjetje je leta 2019 med prvimi v Sloveniji na Mednarodno vesoljsko postajo integrirali svojo elektronsko opremo. V okviru obiska pa je bilo predstavljeno tudi spin-off podjetje Red Pitaya, katerega glavni produkt je inovativna rešitev, ki vključuje funkcije instrumentov, kot so osciloskop in generator signalov.

Nato se je minister Mark Boris Andrijanič srečal s predstavniki podjetja Qubino Z-Wave Smart Home, kjer so spregovorili o pametni napravi za nadzor in upravljanje z energijo. V podjetju razvijajo in izdelujejo izdelke, ki ponujajo brezžične rešitve za pametne domove in temeljijo na eni izmed vodilnih komunikacijskih tehnologij Z-Wave. Portfelj podjetja sestavlja 16 produktov, ki omogočajo avtomatizacijo in brezžično kontrolo senčil, luči, ogrevalnih in ventilacijskih sistemov, zalivalnih sistemov, bazenov, gospodinjskih aparatov. Z-Wave naprave za pametni dom so najmanjše na svetu in najenostavnejše za namestitev, podjetje pa je razvilo in proizvedlo tudi prvo celostno Z-Wave vremensko napravo in prvi Z-Wave modul za kontrolo senčil za DC motorje. Podjetje zelo dobro sodeluje z univerzami, laboratoriji in inštituti. Predstavniki podjetij so pozvali, o tem, da bi se razmislilo o subvencijah za pametne rešitve pri digitalizaciji varčevanja z energijo in avtomatizacijo. Tehnologijo pametnega doma je najbolj ustrezna prav za najstarejše in najbolj ranljive.

Minister Mark Boris Andrijanič se je nato srečal še z vodstvom DSO Ajdovščina, kjer je zbrane oskrbovance nagovoril: "V politiko sem vstopil zaradi vas. Da si pomagamo med seboj." Na vprašanje oskrbovanke Emilije: "Kaj je digitalizacija?" pa je odgovoril, da je to enostaven pogovor z otroki in vnuki ter gledanje in poslušanje Avsenikov prek računalnika.

Minister se je sestal z vodstvom DSO Ajdovščina in se jim v imenu vlade zahvalil, da so oskrbovanci lepo preskrbljeni, cepljeni in zdravi. Direktorica doma Tanja Stibilj Slemič je izrazila pobudo, naj se domovi opremijo s potrebno infrastrukturo, da bodo lahko oskrbovanci lažje komunicirali in se sporazumevali z zunanjim svetom. Minister in vodstvo so se v pogovorih dotaknili tudi težav, ki pestijo njihov DSO - pomanjkanje usposobljenega kadra in neenoten ter centralen sistem za sporočanje epidemioloških podatkov. Minister je poudaril, da je pomemben cilj SDP, da se digitalizira in vzpostavi elektronsko beleženje oskrbe varovancev. Direktorica DSO Ajdovščina je pohvalila odzivnost aktualne vlade, dodala pa je tudi, da sta ministra Janez Cigler Kralj in Mark Boris Andrijanič prva visoka predstavnika vlade, ki sta dom obiskala po 17 letih.