Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na Goriškem obiskal lokalni podjetji

Vlada Republike Slovenije je tokrat obiskala goriško regijo. Obiska se je udeležil tudi minister za finance, mag. Andrej Šircelj, ki je v okviru vladnega obiska obiskal podjetji BIA Separations in Pipistrel, v nadaljevanju pa še Finančni urad Nova Gorica.
Minister Šircelj, poslanka Eva Irgl in direktor podjetja BIA Separations v laboratoriju. Na pultu pred njimi veliko laboratorijske opreme.
1 / 2

Visokotehnološko podjetje BIA Separations, ki deluje v Ajdovščini, prodajni in distribucijski uradi pa so razširjeni v ZDA, Kanado in Azijo, je vodilno podjetje v razvoju monolitne tehnologije in proizvajalec kromatografskih kolon ter ponudnik inovativnih tehnologij za proizvodnjo bioloških zdravil. Direktor podjetja  dr. Aleš Štrancar je poudaril, da v podjetju stremijo k nenehnemu izboljševanju in proizvodnji najkvalitetnejših monolitnih kolon, z ministrom pa sta spregovorila tudi o cepivih zoper Covid-19.

Podjetje Pipistrel pa je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1989. Pod vodstvom Iva Boscarola se je podjetje v teh letih razširilo na svetovni trg, število zaposlenih pa se je izjemno povečalo predvsem zaradi prodaje večjega števila letal v Indijo in na Kitajsko. Zaradi širitve poslovanja je bilo nujno tudi reševanje prostorske stiske. Podjetje zaposluje visoko izobražen kader, predvsem inženirje. Minister Šircelj je v pogovoru z gospodom Ivom Boscarolom poudaril: "Ste podjetje, ki je ime Slovenije poneslo v svet. Prisotni ste že v 98 državah. To je res velik uspeh." 

Minister Šircelj je obiskal še Finančni urad Nova Gorica, kjer se je seznanil z delom urada, z vodstvom pa razpravljal tudi o izzivih, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Urad se sooča tudi z veliko prostorsko stisko, zato si prizadevajo za trajno prostorsko rešitev, kamor se bi lahko preselil celoten urad iz več lokacij.

Sledil je sklepni del obiska goriške regije; javna tribuna v Novi Gorici, kjer so na aktualna vprašanja odgovarjali gospod Janez Janša, predsednik vlade, in ministri ter državni sekretarji, ki so se udeležili regijskega obiska.