Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek z državnim sekretarjem Harejem v Goriški regiji

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je skupaj z državnim sekretarjem Antonom Harejem udeležil delovnega obiska Vlade v Goriški regiji. Obisk je vključeval obisk podjetja mlečnih in mesnih proizvodov, pridelovalca zelenjave, sestanek s cerkljanski kmeti glede škod po divjadi, s Konzorcijem vipavskih vinarjev in predstavniki Regionalne razvojne agencije. Uradni obisk se je začel z jutranjim delovnim posvetom vlade v Tolminu, zaključil pa z javno tribuno, ki je potekala v Novi Gorici.
Minister v sivi obleki sedi za mizo ob njem sodelavci na drugi strani mize predstavniki podjetja Incom Leone. Osebe se pogovarjajo.

Sestanek ministra dr. Jožeta Podgorška s predstavniki podjetja Incom Leone | Avtor: MKGP

1 / 3

Delovni obisk Vlade RS se je začel, dopoldne s sejo vlade v Hotelu Dvorec v Tolminu, ki se jo je zaradi obveznosti ministra, udeležil državni sekretar Anton Harej. Minister dr. Jože Podgoršek je obisk začel v Podjetju Incom Leone, kjer je vodstvo podjetja ministru predstavilo digitalizacijo proizvodnih procesov, ki bo proizvodnjo v prihodnje poenostavila in povečala. Dotaknili so se tudi odpoklica izdelkov s prisotnostjo Etilen oksida, kjer je minister poudaril, da izdelki z njegovo prisotnostjo ne smejo biti prisotni na trgu. »Z vodstvom podjetja smo se strinjali, da je pri varstvu potrošnikov potrebno imeti ničelno toleranco, zato so v podjetju odpoklicali vse izdelke. Pri etilen oksidu gre za aditiv, ki ga v samih izdelkih ni bilo praktično nikjer zaznati. Uprava za varno hrano je izmed 58 izdelkov, ki so bili deležni odpoklica, ugotovila prisotnost etilen oksida zgolj v enem končnem proizvodu. V podjetju so sicer tudi izpostavili, da sedaj testirajo vhodne surovine ne glede na to, kakšne certifikate dobivajo.

V nadaljevanju je minister obiskal Vrtnarstvo Čebron, ki že več desetletij prideluje zelenjavo in jo v lastni trgovini tudi prodaja. Prevzemnica kmetije Katarina Bezjak je ministru pokazala posest ter predstavila delo in tudi nekatere težave s katerimi se sooča. Vrtnarstvo svoje pridelke trenutno prideluje v rastlinjakih, ki se razprostirajo na 4000 kvadratnih metrih. Dotaknili so se tudi akumulizacijskega jezera Vogršček, kjer trenutno potekajo vzdrževalna dela. Minister je poudaril, da je pomemben prenos jezera v upravljanje petih goriških občin.

V nadaljevanju sta se skupaj z državnim sekretarjem Antonom Harejem udeležila sestanka s Konzorcijem vipavskih vinarjev in predstavniki Regijske razvojne agencije. Ministru so prestavniki vinarjev predstavili projekt vzpostavitve Tehnološkega centra – inkubatorja za kmetijstvo v Dornberku. Ta bi zajemal prostore za pridelovalno-skladiščne aktivnosti in inkubator kjer bi lahko delali mladi in bodoča mikro podjetja. Predstavniki Regionalne razvojne agencije so mu predstavili tudi projekt »Vogršček 2« kjer se planira nov namakalni krak od Ajdovščine do Vipave. Z vzpostavitvijo tega projekta bi možnost namakanja dobila tudi zgornja vipavska dolina.

Državni sekretar Anton Harej se je dopoldne sicer najprej v Salamarijo Alpija, ki je proizvodni obrat kmetijske zadruge Tolmin in je trenutno ena najmočnejših zadrug v Sloveniji. V nadaljevanju se je sestal s predstavniki cerkljanskih kmetov in lovcev. Predstavili so mu težave z divjimi prašiči in jeleni, ki v zadnjem obdobju povzročajo veliko škode. Harej je v razpravi izpostavil, da je potrebno škodo prijaviti. Izpostavil je tudi finančne nagrade za nadpovprečen odstrel divjega prašiča. Predstavniki lovcev so ga opozorili tudi na težave z omejitvijo lova. Divje živali so namreč spremenile svoje navade in se hranijo ponoči takrat pa je lov prepovedan.