Skoči do osrednje vsebine

Jasen glas stroke: "Izobraževanje odraslih moramo spodbuditi"

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Danes in jutri se na dvodnevni virtualni konferenci z naslovom »Izobraževanje odraslih odločno odgovarja na izzive prihodnosti« srečujejo glavni evropski predstavniki s področja izobraževanja odraslih, dela in gospodarstva, predstavniki držav članic EU ter visoki predstavniki institucij Unesca in Evropske komisije.

Konferenco v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziramo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Unescovim Inštitutom za vseživljenjsko učenje (UIL). Izboljšanje kompetenc in veščin, fleksibilen sistem in nujen dvig števila vključenih v izobraževanje odraslih so ključna področja, ki jih moramo nasloviti, če želimo ohraniti konkurenčnost Evrope tudi v prihodnje, so glavni poudarki prvega dne konference.

»Za našo prihodnost je izobraževanje odraslih izjemno pomembno, saj daje državljanom priložnost, da pridobijo znanja, veščine in kompetence za uspešno soočenje z izzivi prihodnosti. Pripomore k trajnostni in vključujoči gospodarski rasti ter izboljšuje možnosti zaposlitve za posameznike«, je v nagovoru dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in izpostavila da se »soočamo z nizkim številom vključenih v izobraževanje odraslih, kar pomeni, da bomo imeli vedno manj primernega kadra in dolgoročno več kot družba ne bomo kos vsem izzivom. Sedaj je ključen čas za spodbuditev tega področja v Evropi, zato smo izobraževanje odraslih uvrstili med prioritete slovenskega predsedovanja«.

Da je sedaj prelomno obdobje za evropsko družbo, se je v nagovoru strinjal tudi evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit, ki je izpostavil, da je prebivalstvo potrebno opremiti s pravimi kompetencami, ki jih je Evropska komisija med drugim predstavila v programu Fitifor55. Ob tem pa je poudaril, da je ravno zato tako pomembno, da izobraževanje odraslih sooblikujejo predstavniki izobraževanja, dela in gospodarstva. »Trg dela se ves čas spreminja, zato je potrebno državljane opremiti, izobraževati in usposabljati s tistimi kompetencami in veščinami, ki jih trg dela potrebuje«, je poudaril evropski komisar Nicolas Schmit. 

Stroka je na konferenci ob tem poudarila, da je smiselno istočasno vlagati tudi v nenehna strokovna usposabljanja kadra in ga opremiti z novodobnimi kompetencami in inovativnimi pristopi. Glavni poudarki prvega dne so bili:

  • Vzpostaviti je potrebno takšen koncept vseživljenjskega učenja, ki bo omogočal fleksibilno in personalizirano učno pot aktivnim udeležencem.
  • Trajno usposabljanje in financiranje je ključno za zagotavljanje visoke kakovosti.
  • Potrebno bo učinkovito povezovanje formalnega izobraževanja mladih in izobraževanja odraslih.
  • Zagotoviti jasne odgovore na podnebne in digitalne spremembe s široko ponudbo različnih kompetenc.

Vsi glavni poudarki bodo zbrani v deklaraciji, ki jo bo slovensko predsedstvo predstavilo jutri ob koncu konference. Deklaracija bo osnova za EU agendo za izobraževanje odraslih, ki bo postavili smernice za naslednjih 10 let.