Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. avgust 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 12.53 je na poti na Mrzlo goro v občini Solčava obnemogel planinec. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje, helikopter Letalska policijska enota (LPE) in dežurna ekipa za posredovanje v gorah z Brnika. Nepoškodovanega planinca so dvignili v helikopter in prepeljali v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.50 se je na vzletišču za jadralne padalce Lijak v občini Nova Gorica pri vzletu poškodovala jadralna padalka. Člani HRI MONG in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica so poškodovano jadralno padalko na kraju oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.08 je v naselju Hleviše, občina Logatec, občan padel s traktorske prikolice in se poškodoval. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dolnji Logatec so reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.47 si je na delovišču na Delavski poti v Črnomlju pri padcu z višine delavec poškodoval glavo. Poletel je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.19 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v Splošno bolnišnico Murska Sobota.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.03 si je med spustom z raftom po reki Soči malo pred izstopnim mestom Trnovo ob Soči v občini Kobarid udeleženec raftinga izpahnil rame. Poškodovanca so oskrbeli reševalci NMP Tolmin

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.09 sta v Lahomnem, občina Laško, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in očistili cestišče. Reševalci NMP Laško so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 11.00 je na Ljubljanski cesti v Kopru osebno vozilo zapeljalo čez nasprotni vozni pas, pločnik in obstalo ob zidu. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so odklopili akumulator, z absorbentom posuli razlite motorne tekočine, pomagali komunalnemu podjetju pri odstranitvi posledic prometne nesreče in vlečni službi pri nalaganju vozila. Ponesrečenca so oskrbeli reševalci ter ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Na kraju so bili tudi policisti, ki so ponesrečenca pomirili in poskrbeli za usmerjanje prometa.

Ob 12.02 sta v Ulici Vena Pilona v Kopru trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so odklopili akumulatorja, po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter pomagali reševalcem pri oskrbi ponesrečenca. Prehospitalna enota Obala je poškodovano osebo oskrbela in prepeljala v SB Izola.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.21 se je na relaciji Martjanci–Vaneča, občina Murska Sobota, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo in poškodovana ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so požarno varovali kraj nesreče in pomagali reševalcem.

Ob 13.03 je v Ravenski ulici v Odrancih kolesar padel in se nabodel na kovinsko konstrukcijo. Gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Nafta Lendava so poškodovanca rešili s konstrukcije ter predali reševalcem NMP Lendava. Reševalci so ga oskrbeli in prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.14 je na Vrtojbenski cesti v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, padel voznik kolesa z motorjem in se poškodoval. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč policiji in reševalcem NMP ZD Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 16.56 se je na cesti Unec–Planina, občina Cerknica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter nudili pomoč vlečni službi.

Izpostava Ptuj

Ob 18.01 sta v Juršincih trčila tovorno vozilo in motocikel. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP Ptuj nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu. Reševalci NMP Ptuj so poškodovanca na kraju dokončno oskrbeli in nato prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.24 je na cesti Radlje ob Dravi–Ožbalt v naselju Javnik, občina Podvelka, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na obcestno varnostno ograjo ter se obrnilo na bok. Pri tem se je voznik poškodoval. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter vozilo odstranili s cestišča. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem - enota NMP Radlje ob Dravi ter ga prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.21 je na Kidričevi cesti na Bledu v gostinskem objektu gorela elektro omarica. Lastnik je požar pogasil sam, gasilci PGD Bled so pregledali okolico s termovizijsko kamero, dežurni Elektro Gorenjske pa je odklopil elektriko.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.15 je v naselju Brezje pri Lipoglavu, občina Ljubljana, gorela brunarica v velikosti 3 x 5 metrov. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Lipoglav. V koči je bila tudi jeklenka, ki so jo iznesli na prosto. V požaru poškodovano osebo pa so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in jo prepeljali v nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 21.39 je v naselju Njiverce, občina Kidričevo, zagorela lesena ograja na balkonu stanovanjskega objekta. Lastnik stanovanja je pogasil okoli dva kvadratna metra ograje pred prihodom gasilcev PGD Talum Kidričevo, ki so nato preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.00 je v Ribnici na Pohorju v bližini stanovanjske hiše zagorela večja lesena garaža. Požar so pogasili gasilci PGD Ribnica-Josipdol, Vuhred in Brezno. Požar je uničil objekt in dve osebni vozili v njem.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.09 je v Ljubljani na Poti za brdom gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki pa razen vonja po plastiki požara niso zaznali. Vozilo so pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 11.19 je v Slepi ulici v Kamnici, občina Maribor, zagorelo parkirano osebno vozilo, ogenj pa je zajel tudi živo mejo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so požar pogasili. Ogenj je vozilo uničil in poškodoval okoli 10 metrov žive meje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.53 je v Spodnjih Škofijah, občina Koper, na površini okoli 200 kvadratnih metrov gorela trava v nasadu oljk. Požar so pogasili gasilci PGD Dekani in JZ GB Koper.

Ob 17.43 je v Šalari, občina Koper, v bližini objekta gorel manjši kup razrezanega trsja in trave. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Postojna

Ob 16.29 je pri naselju Studenec, občina Postojna, gorela folija pod silažnimi balami. Požar so pogasili gasilci PGD Studenec. Gasilci so rešili 21 bal, 36 pa je poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 14.07 je v naselju Sela, občina Videm, ogenj ušel iz nadzora ter se razširil na strnišče. Gasilci PGD Sela in Tržec so požar na površini okoli 1,9 hektarja omejili in pogasili.

Ob 17.51 je v naselju Kicar, občina Ptuj, gorelo okoli 200 kvadratnih metrov strnišča. Požar so pogasili gasilci PGD Kicar in PGD Velovlek.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.51 je na Grčni v Novi Gorici občan pri urejanju okolice stanovanjskega objekta naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja na varno shranila topovsko granato, kalibra 75 mm, teže 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

Ob 9.56 sta občana na področju Grgarskih Raven v občini Nova Gorica naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za odstranjevanje Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) severnoprimorske regije. Odstranila sta 4 topovske granate kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Najdbe so varno odstranjene in prepeljane v začasno skladišče.

Ob 15.00 je na področju Biljenskih gričev v občini Šempeter-Vrtojba občanka naletela na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila več kosov NUS v skupni teži 39,52 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 15.31 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Izolo. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Ob 22.09 so v Kortinah, občina Koper, gasilci JZ GB Koper ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako urgentnemu zdravniku omogočili dostop do obolele osebe. Obolelo osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.23 je na Zadobrovški cesti v Ljubljani v stanovanju na tleh obležal občan in se ni mogel pobrati. Gasilci GB Ljubljana so občana dvignili in ga pospremili do stola. Pregledali so ga reševalci NMP Ljubljana.

Ob 11.57 je v stanovanju na Merčnikovi ulici v Ljubljani tekla voda. Gasilci GB Ljubljana so vodo zaprli, lastniku pa naročili naj pokliče vodovodarja.

Ob 14.28 so v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gasilci GB Ljubljana zaradi nedelovanja dvigala, prenesli nepokretno osebo do stanovanja.

Izpostava Maribor

Ob 13.28 so na Radvanjski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP. V stanovanju so našli mrtvo osebo.

Ob 15.56 so v Preradovičevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo. Prisotna je bila tudi policija.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/