Skoči do osrednje vsebine

Za večjo učinkovitost raziskav: Slovenija skupaj s trio partnerjema, Nemčijo in Portugalsko, sprejela pristope uspešnega vključevanja bolnikov v raziskave raka

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V sodelovanju z nemškim zveznim ministrstvom za raziskave in izobraževanje ter portugalskim ministrstvom za znanost in tehnologijo je danes potekala virtualna konferenca tria Slovenije, Nemčije in Portugalske z naslovom »Principi uspešnega vključevanja bolnikov v raziskave raka«.

"S poudarjanjem uspešnega vključevanje bolnikov, ljudi, ki so raka preboleli in njihovih družin v raziskave raka, širimo in spreminjamo meje raziskovalnega področja. Naš cilj je, da jim omogočimo priložnost za aktivno sodelovanje pri raziskavah in da so v središču skupnega odločanja. Ker želimo doseči boljše rezultate in bolj zdravo družbo v prihodnosti, smo pri tem osredotočeni na celotni proces raziskav, zdravljenja in preprečevanja raka," je ob sprejemu dokumenta o pristopih aktivnega vključevanja bolnikov v raziskave raka na virtualni konferenci Slovenije, Nemčije in Portugalske izpostavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in ob tem poudarila, da je ključna vzpostavitev zaupanja in partnerstva med bolniki, raziskovalci in ostalimi pomembnimi deležniki.

Rak je še vedno med največjimi izzivi moderne medicine. V Evropi vsako leto odkrijejo raka pri 2,7 milijona ljudeh. Številni strokovnjaki, vodilni akterji in deležniki si z različnimi aktivnostmi prizadevajo, da postanejo raziskave raka, osredotočene na bolnike, standard v Evropi in bodo tako še bolj učinkovite in usklajene s potrebami bolnikov. Zato so ministrica prof. dr. Simona Kustec, nemška ministrica Anja Karliczek in portugalski minister Manuel Heitor danes ob robu virtualne konference sprejeli Pristope uspešnega vključevanja bolnikov v raziskave raka. Te nove pristope so v večstopenjskem postopku pripravili raziskovalci, organizacije bolnikov, strokovnjaki za medicino in oskrbo, predstavniki gospodarstva in organizacij za financiranje ter drugi deležniki iz vse Evrope.

Cilj tria predsedujočih držav je uskladiti nacionalne in evropske raziskave ter vse evropske države pozvati k sodelovanju. "Izboljšati življenje in oskrbo bolnikov z rakom in tistih, ki so raka preboleli, bi moralo biti naša glavna prednostna naloga. Je pa to ena izmed prednostnih nalog Slovenije na področju zdravstva že od predsedovanja Svetu EU leta 2008 in hkrati cilj sedanjega državnega programa za obvladovanje raka," je poudarila ministrica Kustec.

Sprejeti pristopi so pomemben pripomoček za izvajalce in ponujajo konkretne predloge za aktivno vključevanje in delovanje bolnikov. S tem zagotavljajo pomembno podlago za nove povezave med bolniki in znanstveniki na področju raziskav raka ter pozivajo k načrtnemu vključevanju bolnikov v te raziskave. Ti pristopi pa niso pomembni le za področje onkologije. Lahko se uporabljajo za vse raziskave, usmerjene v zdravje. "Dobili smo jasen znak, da mora vključevanje bolnikov postati bolj razširjeno pravilo po vsej Evropi. To je pomembno sporočilo vsem bolnikom v Evropi," so izpostavili ministri za raziskave Slovenije, Portugalske in Nemčije ob sprejemu dokumenta.