Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik na Digitalnem vrhu v Talinu: »Digitalna preobrazba je lahko uspešna le, če jo spremlja zaupanje državljanov in podjetij«

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je v ponedeljek, 6. in torek 7. septembra 2021 v estonskem Talinu udeležil Digitalnega vrha (Tallinn Digital Summit 2021). Ob robu vrha pa se je na dvostranskih srečanjih sestal tudi s predstavnico Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU), estonskim ministrom za podjetništvo in informacijsko tehnologijo, generalnim direktorjem estonske vlade za informatiko, britanskim državnim sekretarjem za digitalizacijo, kulturo, medije in šport ter predstavnico podjetja Amazon Web Services.

Teme letošnjega Digitalnega vrha v Talinu so bile področje povezljivosti, čezmejne infrastrukture in povezovanja ter geopolitična vprašanja. Udeleženci so posebno pozornost namenili vprašanjem zaupanja, transparentnosti in prostega pretoka podatkov ter razvoju novih tehnologij in storitev, ki so osredotočene na uporabnika.

Minister je nastopil na panelu o vzpostavitvi zaupanja vredne povezave skozi pobudo Tri morja, na katerem so sodelovali še: Eva-Maria Liimets, estonska zunanja ministrica, Pawel Jabloński, državni sekretar na poljskem zunanjem ministrstvu in predstavnica litovske vlade Giedrė Balčytytė.  Na panelu so spregovorili o razvoju povezljivosti, tako fizične kot digitalne, katere osnovni temelj morata biti zaupanje in preglednost.

Minister Boštjan Koritnik je v razpravi med drugim izpostavil, da je digitalna preobrazba lahko uspešna le, če jo spremlja zaupanje državljanov in podjetij. »V ta namen smo pripravili strategijo pametne specializacije in razvojno strategijo za digitalno Slovenijo, ki spodbujata podjetja in organizacije javnega sektorja, da digitalne tehnologije vključijo v svoje poslovne procese, izdelke in storitve. V preteklih mesecih smo se namreč naučili, da povezanost ni stvar izbire ali želje, ampak nuja, ki nam omogoča, da hodimo v šolo, delamo in komuniciramo z zunanjim svetom. V tem pogledu menim, da je bistveno izboljšati širokopasovno pokritost z uvedbo omrežja 5G,« je med drugim izpostavil Koritnik.

Minister za javno upravo je ob robu vrha opravil tudi več dvostranskih srečanj. Sestal se je z Doreen Bogdan-Martin, direktorico Sektorja za razvoj telekomunikacij pri Mednarodni telekomunikacijski zvezi (ITU), z estonskim ministrom za podjetništvo in informacijsko tehnologijo Andressom Suttom ter generalnim direktorjem estonske vlade za informatiko Siimom Sikkutom, s katerima je izmenjal izkušnje in dobre prakse na področju informatizacije državne uprave, z državnim sekretarjem Velike Britanije za digitalizacijo, kulturo, medije in šport Oliverjem Dowdenom ter s podpredsednico Amazon Web Services Isabello Greogor-Cechowicz, pristojno za javne politike in javni sektor.