Skoči do osrednje vsebine

42. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi

Od 3. septembra do 10. oktobra 2021 v Kanalu ob Soči poteka že 42. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Festival se je začel z odprtjem pregledne razstave del ilustratorke in slikarke Ančke Gošnik Godec v Galeriji Rika Debenjaka in koncertom Slovenskega okteta. Pred odprtjem razstave in koncertom je zbrane nagovorila državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc, katere nagovor objavljamo v celoti.

Dogodki v sklopu festivala bodo potekali ob petkih in sobotah. Zaradi zdravstvenih razmer bo kar osem dogodkov potekalo na prostem, na trgu Kontrada, zaključni koncert 10. oktobra pa bo v cerkvi svetega Ivana v Bardu v Italiji.

Organizator festivala je Prosvetno društvo "Soča" Kanal.

Nagovor državne sekretarke dr. Ignacije Fridl Jarc

Spoštovana županja gospa Tina Gerbec,
spoštovana predsednica Prosvetnega društva Soča gospa Milica Zimic,
spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci.

Pred letom dni smo se srečali na 41. Kogojevih dnevih, prvič soočeni z izkušnjo pandemije covida-19, predvsem pa z upanjem, da bo ta izkušnja le minljiv, kratek trenutek v našem življenju. Zdaj, ko se v septembru 2021 ponovno družimo, da bi poleg lepote tega ambienta obenem počastili lepoto človekovega bivanja še z glasbo in slikarstvom, je ta huda izkušnja, žal, še vedno z nami. Zato je morda prav, da na današnji kulturni prireditvi najprej izrečemo hvaležnost vsem tistim, ki bolezen poskušajo zajeziti bodisi iz dneva v dan na svojih delovnih mestih ali pa se s svojo osebno odgovornostjo do svojega zdravja in zdravja drugih odločajo za cepljenje, saj le po njihovi zaslugi danes lahko dvignemo zastor nad 42. Kogojevimi dnevi.

Izraz hvaležnosti pa si nedvomno zaslužijo tudi vsi tisti, ki so Kogojeve dneve v preteklosti zasnovali, festival skozi več kot štiri desetletja uspešno vodili, na njem sodelovali ali ga še danes s svojim trudom in prizadevnostjo soustvarjajo. Na začetku velja poklon dvema pomembnima osebnostma s področja glasbe – skladatelju, profesorju, publicistu in organizatorju Marjanu Gabrijelčiču ter maestru dirigentu Antonu Nanutu, ki s svojim posluhom za glasbo (v dobesednem in prenesenem pomenu te besede) nista obogatila le Kanala ob Soči, ampak pomembno zaznamovala zgodovino slovenske glasbene umetnosti, in današnji vodji festivala predsednici Prosvetnega društva Soča Kanal Milici Zimic.

Vsi našteti in na stotine ustvarjalcev, ki so se doslej zvrstili na odprtem odru v Kanalu ob Soči, so zaslužni, da se ne samo v slovenskem, ampak širšem mednarodnem prostoru spomin na Kogojevo glasbeno zapuščino ohranja na najbolj imeniten način – s skrbjo za sodobno glasbeno ustvarjanje in poustvarjalnost ter živo in živahno umetniško izmenjavo. Po njihovi zaslugi glasba briše meje, ki so nekoč delile in na katerih so krvaveli pretekli rodovi v vojnih kataklizmah. Še več, tke niti ustvarjalnega prijateljstva in vezi med narodi. In kakor so stari Grki s pojmom mousike označevali umetnost kot tako, zlasti pa sta bila v tem izrazu združena tako glasba kot pesništvo, tako se tudi Kanal ob Soči s Kogojevimi dnevi predstavlja kot na vse strani široko odprt prostor, ki povezuje različne narode, generacije in umetniške izraze.

Še v posebno veselje mi je, da se danes poklanjamo tudi imenitni ilustratorki Ančki Gošnik Godec, ki nas je od najmlajših let priklicevala v umetnost s svojimi podobami k pravljicam O treh grahih, Pastirček, O Povodnem možu, Tri botre lisičice, Zlata ptica, Janček Ježek in mnoge druge. Bila je z nami ob branju Ele Peroci, bila z nami, ko smo brali Branko Jurca ali Toneta Pavčka. Zvečer smo z njenimi podobami legali spat in pričarala nam je sanje, polne barv, radosti, hudomušnost, lepote in domišljije. Naj v tem duhu potekajo tudi letošnji 42. Kogojevi dnevi.

Želim vam veliko zdravja in obilo umetniških užitkov.

Kogojevi dnevi 2021 – program