Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.44 si je na pobočju Viševnika, nad naseljem Srednja vas v Bohinju, pohodnica poškodovala nogo. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so jo na kraju dogodka oskrbeli, prenesli do vozila in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Bohinj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.00 si je v bližini Krnskega jezera v občini Kobarid planinka poškodovala koleno. Posredovali so reševalci GRS Bovec in helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah na Brniku. Poškodovanko je helikopter prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 10.40 se je pri naselju Močvirje, občina Škocjan, pri delu v gozdu poškodovala občanka. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) ZD Novo mesto so jo na kraju oskrbeli in predali v nadaljnjo oskrbo dežurni ekipi Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik. Helikopter SV jo je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 16.51 se je pri naselju Obrov, občina Hrpelje - Kozina, v gozdu poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so nudili pomoč poškodovancu in reševalcem NMP Sežana. Reševalci so ga prepeljali v SB Izola.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.30 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Šempeter pri Gorici. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Postojna

Ob 16.24 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik poletel v Ilirsko Bistrico, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.01 je v naselju Spodnje Jezersko, občina Jezersko, padel motorist, trčil v ograjo in se hudo poškodoval. V nesreči je bil udeležen še en motorist, ki se je lažje poškodoval. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila, organizirali mesto pristanka helikopterja SV, poškodovanega prenesli do helikopterja in odklopili akumulatorja na motorjih. Reševalci NMP Kranj so oba poškodovana oskrbeli na kraju dogodka, huje poškodovanega pa je helikopter v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Jezersko so zavarovali kraj pristanka helikopterja. Cesta Preddvor Jezersko je bila med intervencijo zaprta za ves promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.08 je v naselju Šutna v občini Kamnik osebno vozilo zbilo osebo na rolerjih. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kamnik.

Ob 17.41 sta v naselju Vrh pri Fari, občina Kostel, na regionalni cesti trčila osebno vozilo in motorno kolo. Motorist je pri tem utrpel hujšo poškodbo noge. Gasilci PGD Kočevje in Vas - Fara so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu motoristu, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in zavarovali kraj pristanka helikopterja. Poleg reševalcev NMP Kočevje je posredoval tudi helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik. Motorista so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.22 je v bližini naselja Trnovo, občina Nova Gorica, terensko vozilo zapeljalo z gozdne ceste po brežini. Zaradi hudih telesnih poškodb je voznik na kraju dogodka izgubil življenje. Posredovali so reševalci NMP Nova Gorica, policija in gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica. Gasilci so vozilo potegnili na cesto.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.15 je pred naseljem Prelesje, občina Šentrupert, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci PGD Trebnje in Šentrupert so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in usmerjali promet. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so na kraju oskrbeli eno osebo in jo prepeljali v SB  Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 8.19 je v bližini ulice Muhaber v Novem mestu na travniku ponovno zagorelo na pogorišču čebelnjaka, ki je gorel v večernih urah dne 3. 9. 2021. Požar so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence. Na kraju so bili prisotni policisti.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.48 je v ulici Pod hrasti v Poslovni coni Komenda, občina Komenda, zagorel delovni stroj podjetja Komteks. Požar se je razširil na odpadno embalažo odloženo v bližini. Požar so pogasili gasilci PGD Moste, Komenda, Križ, Mengeš, Kamnik in Vodice. Nevarnosti za onesnaženje okolja niso nastale.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.26 se je v kraju Stražnji Vrh v občini Črnomelj kadilo iz motornega dela osebnega vozila. Gasilci PGD Črnomelj so s termovizijsko kamero pregledali vozilo. Do požara ni prišlo.

Izpostava Postojna

Ob 10.57 je v Gorenju pri Divači v občini Sežana zagorelo motorno kolo. Požar so pogasili gasilci PGD Povir in ZGRS Sežana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.31 so v naselju Črnotiče, občina Koper, na travniku goreli bale sena, trava in grmičevje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Osp so pogasili požar, razkopali tri bale in jih zalili z vodo.

Ob 17.53 so gasilci JZ GB Koper in PGD Osp v naselju Črnotiče, občina Koper, pogasili gorečo hlodovino.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.51 so ob Cesti v prod v Ljubljani gorele suhe obrezane veje na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Zadobrova.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.29 je v Kidričevi ulici v Lendavi gorela živa meja. Požar so pogasili domačini pred prihodom gasilcev PGD Lendava.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 je v kraju Bilje v občini Miren – Kostanjevica gorela odpadna plastika. Širil se je neznosen vonj. Gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica so kurišče pogasili.

Ob 16.03 je v naselju Renče v občini Renče – Vogrsko kurjenje vejevja ušlo izpod nadzora. Pogorelo je večje travnato območje, sadovnjak ter vrtna lopa s kosilnico in ostalim orodjem. Gasilci PGD Renče - Vogrsko so pogasili požar ter prekopali območje, kjer se je nahajala vrtna lopa.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 18.58 je v Kozlovičevi ulici v Kopru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasil gasilci JZ GB Koper.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.25 je na Loški gori pri Zrečah, občina Zreče, iz tovornega vozila iztekalo motorno olje po vozišču in v meteorni jašek. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, z absorbentom posuli okoli 40 kvadratnih metrov velik oljni madež, očistili vozišče in meteorni jašek.

Izpostava Kranj

Ob 14.04 je v naselju Hrušica na brežini reke Save, občina Jesenice, iz gradbenega stroja iztekalo hidravlično olje. Gasilci GARS Jesenice so z oljem onesnažen gramoz odstranil ter pod mesto iztekanja namestili pivnike.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.12 je na Goriški cesti v Cerknem iztekalo olje iz traktorja. Gasilci PGD Cerkno z vpojnimi sredstvi posuli razlito olje in počistili cestišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.26 so v Brezovcu pri Rogatcu, občina Rogatec, gasilci PGD Rogatec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala mrtva oseba.

Ob 9.48 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala v večstanovanjski stavbi rešili eno osebo.

Ob 12.16 je na Tomšičevi cesti v Velenju v enem od stanovanj v večstanovanjskem objektu zaradi okvare na pralnem stroju iztekala voda. Gasilci PGD Velenje so posesali izteklo vodo.

Izpostava Maribor

Ob 3.38 so na Celovški cesti v Bresternici, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor so pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/