Skoči do osrednje vsebine

Sprejet Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

Namen odloka, ki velja od 6. 9. 2021, je preprečitev ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.
Odlok ureja izpolnjevanje pogoja PCT (prebolevnost, cepljenje ali testiranje), obvezno uporabo zaščitne maske, razkuževanje rok, medosebno razdaljo in prezračevanje zaprtih prostorov.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Iz Odloka izpostavljamo določbo, da za izpolnjevanje pogoja testiranja šteje tudi testiranje s HAG testi za samotestiranje:

  • Za osebe, ki delajo v visokošolski dejavnosti in ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti, cepljenja ali testiranja, kot jih določa 2. člen Odloka, se samotestiranje izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Odlok podrobneje ureja organizacijo samotestiranja.
  • Študenti, ki ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti, cepljenja ali testiranja, kot jih določa 2. člen Odloka, se obvezno testirajo s testi HAG za samotestiranje enkrat tedensko v domačem okolju. Teste brezplačno dobijo v lekarnah na podlagi kartice zdravstvenega zavarovanja in potrdila o vpisu. Tuji študenti, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, predložijo osebni dokument. Pozor: Študentje na kliničnem usposabljanju na področju zdravstva morajo izpolnjevati pogoj PCT enako kot zaposleni v zdravstveni dejavnosti. Samotestiranje zanje ni dovolj.

Izpolnjevanje PCT pogoja pri študentih visokošolski zavodi in študentski domovi ne preverjajo zato je pomembno, da študentje spoštujejo izpolnjevanje PCT pogoja ter v primeru pozitivnega HAG testa za samotestiranje, kot tudi v primeru bolezenskih znakov in simptomov (ne glede na izpolnjevanje PCT pogoja) ostanejo doma in obvestijo osebnega zdravnika.

Vse študente in osebe, ki delajo v visokem šolstvu pozivamo k cepljenju in tako posledično k ohranitvi odprtosti visokošolskih zavodov, kar je naš skupni cilj.