Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri EU na Brdu predvsem o prizadevanjih Unije v Afganistanu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministri in ministrice Evropske unije za zunanje zadeve so se včeraj in danes zbrali na neformalnem srečanju na Brdu pri Kranju (Gymnich), ki ga gosti minister dr. Logar, predseduje pa mu visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko EU Josep Borrell. Dvodnevno srečanje je bilo namenjeno predvsem odprti razpravi o nadaljnjih prizadevanjih Unije v Afganistanu in odnosom med EU in Kitajsko.

"V razpravi o Afganistanu je zbliževanje posameznih stališč pripeljalo do širokega soglasja, ki temelji na doslej sprejetih odločitvah na izrednih zasedanjih tako zunanjih kot notranjih ministrov. Jasno je, da želimo države članice govoriti z enim glasom. Enotno sporočilo je ključno, da se dogodki iz let 2015 in 2016 ne ponovijo," je poudaril minister dr. Logar. Dodal je, da so ministri prav tako izmenjali poglede, na kak način pristopiti k dialogu s talibanskimi oblastmi, da se zagotovi prehodna in vključujoča vlada, ki bo še naprej zagotavljala spoštovanje človekovih pravic, predvsem pravic žensk.

Visoki predstavnik Borrell je na novinarski konferenci dejal: "Prihodnost Afganistana ostaja ključno vprašanje za Evropsko unijo. EU ostaja zavezana podpori afganistanskemu ljudstvu." Poudaril je tudi, da bo dialog z afganistanskimi predstavniki po talibanskem prevzemu oblasti odvisen od doseganja petih mejnikov: zaveze, da Afganistan ne bo postal oporišče terorizma za druge države; spoštovanja človekovih pravic, še zlasti pravic žensk, vladavine prava in svobode medijev; ustanovitve vključujoče in predstavniške prehodne vlade na podlagi pogajanj; prostega dostopa za humanitarno pomoč ob spoštovanju postopkov in pogojev za njeno dostavo; in omogočanja odhoda tujim državljanom in ogroženim Afganistancem, ki bi radi zapustili državo, v skladu s pozivi iz Resolucije Varnostnega sveta OZN 2593 (2021) in zavezami, ki so jih sprejeli sami talibani. 

V ospredju prvega dne srečanja je bila razprava o Afganistanu. Ministre in ministrice je v začetku nagovoril tudi visoki predstavnik OZN za begunce Filippo Grandi, v nadaljevanju pa so se udeleženci posvetili predvsem nadaljevanju evakuacije morebitnih preostalih državljanov Evropske unije in lokalnega afganistanskega osebja, ki je pomagalo pri izvajanju evropskih programov v državi. Poudarili so, da mora Evropska unija za preprečitev humanitarne katastrofe v Afganistanu in morebitnega migracijskega vala proti Evropi sodelovati s sosedami Afganistana in drugimi ključnimi mednarodnimi akterji. Ministri so se tudi strinjali, da je nujen dogovor o celostni strategiji Unije do Afganistana, v kateri bodo upoštevani vsi varnostni vidiki – od vprašanja migracij do nevarnosti terorističnih napadov in nezakonite trgovine z drogami.

Drugi dan srečanja je bil namenjen razpravi o odnosu EU do Kitajske. Ministri so se strinjali, da sta enotnost in usklajen pristop vseh držav članic Unije do Kitajske ključnega pomena. Morebitni ponovni angažma Evropske unije mora biti postopen, urejen in koordiniran.

Minister dr. Logar je po zaključku razprav gostil delovno kosilo z indijskim ministrom za zunanje zadeve dr. Subrahmanyamom Jaishankarjem. Ministri so pogovor z indijskim zunanjim ministrom izkoristili za razpravo o geopolitičnih in geoekonomskih trendih v indopacifiški regiji. Zavzeli so se za krepitev partnerstev med podobno mislečimi državami v regiji, kjer ima Indija ključno vlogo.