Skoči do osrednje vsebine

Prepoved dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in novosti pri označevanju nekaterih drugih plastičnih proizvodov

Od 6. 9. 2021 je v veljavi Uredba o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Republiki Sloveniji in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov

S ciljem prispevati k zmanjševanju onesnaženosti evropske obale, voda in morij bo od 6. 9. 2021 tudi na območju Republike Slovenije prepovedano dajati na trg naslednje plastične proizvode za enkratno uporabo:

 1. vatirane palčke, razen če spadajo v področje uporabe Direktive Sveta 90/385/EGS ali Direktive Sveta 93/42/EGS o medicinskih pripomočkih;
 2. pribor (vilice, noži, žlice, palčke);
 3. krožniki;
 4. slamice, razen če spadajo v področje uporabe Direktive 90/385/EGS ali Direktive 93/42/EGS;
 5. mešalne palčke za pijače;
 6. palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, razen balonov za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom;
 7. posode za živila iz ekspandiranega polistirena, t. j. posode, kot so škatle s pokrovom ali brez njega, ki se uporabljajo za shranjevanje živil, ki:
  - so namenjena za takojšnje zaužitje iz posode na kraju samem ali jih potrošniki odnesejo s seboj;
  - se običajno zaužijejo iz posode in
  - se jih zaužije brez nadaljnje priprave, kot je kuhanje, vrenje ali segrevanje;
  vključno s posodami za živila, ki se uporabljajo za hitro prehrano ali druge obroke, namenjene za takojšnje zaužitje, razen vsebnikov za pijačo, krožnikov, zavitkov in ovojev s hrano;
 8. vsebniki za pijačo iz ekspandiranega polistirena, vključno z njihovimi pokrovčki in zamaški;
 9. lončki za pijačo iz ekspandiranega polistirena, vključno z njihovimi pokrovčki in zamaški.

4. člen uredbe namreč prepoveduje dajanje na trg plastičnih proizvodov za enkratno uporabo iz dela A priloge te uredbe in proizvodov iz oksorazgradljive plastike.

Nadalje uredba zahteva namestitev oznak, s katerimi se opozarja uporabnike, da naj odlagajo odpadke na način, ki je okolju prijazen, na naslednje izdelke:

 1. higienske vložke, tampone in aplikatorjie tamponov;
 2. vlažilne robčke, t. j. predhodno navlaženi robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo;
 3. tobačne izdelke s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki;
 4. lončke za pijačo.

5. člen uredbe pa določa, da se mora na embalaži vsakega plastičnega proizvoda za enkratno uporabo ali na samem proizvodu iz dela B priloge uredbe zagotoviti ustrezna oznaka, v skladu z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2020/2151:

Na desni strani je na rdeči podlagi ponazorjena prepoved metanja higienskih vložkov v WC školjko, na levi strani pa je na modri podlagi ponazorjeno, da lahko to vpliva na življenje v morju. Na dnu je čez celotno sliko napis "PLASTIKA V PROIZVODU".

Označevanje embalaže higienskih vložkov

Na desni strani je na rdeči podlagi ponazorjena prepoved metanja tamponov in aplikatorjev tamponov v WC školjko, na levi strani pa je na modri podlagi ponazorjeno, da lahko to vpliva na življenje v morju. Na dnu je čez celotno sliko napis "PLASTIKA V PROI

Označevanje embalaže tamponov in aplikatorjev tamponov

Na desni strani je na rdeči podlagi ponazorjena prepoved metanja vlažilnih robčkov v WC školjko, na levi strani pa je na modri podlagi ponazorjeno, da lahko to vpliva na življenje v morju. Na dnu je čez celotno sliko napis "PLASTIKA V PROIZVODU".

Označevanje embalaže vlažilnih robčkov

Na desni strani je na rdeči podlagi ponazorjena prepoved metanja tobačnih izdelkov s filtrom kjerkoli, na levi strani pa je na modri podlagi ponazorjeno, da lahko to vpliva na življenje v morju. Na dnu je čez celotno sliko napis "PLASTIKA V FILTRU".

Označevanje zavojčkov in zunanje embalaže tobačni izdelkov s filtri in filtrov, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki

Na desni strani je na rdeči podlagi ponazorjena prepoved metanja lončkov za pijačo kjerkoli, na levi strani pa je na modri podlagi ponazorjeno, da lahko to vpliva na življenje v morju. Na dnu je čez celotno sliko napis "PLASTIKA V PROIZVODU".

Označevanje lončkov za pijačo, ki so delno izdelani iz plastike

Na desni strani je ponazorjena prepoved metanja lončkov za pijačo kjerkoli, na levi strani pa je ponazorjeno, da lahko to vpliva na življenje v morju. Na dnu je čez celotno sliko napis "IZDELANO IZ PLASTIKE".

Označevanje lončkov za pijačo (natisnjeno)

Na desni strani je ponazorjena prepoved metanja lončkov za pijačo kjerkoli, na levi strani pa je ponazorjeno, da lahko to vpliva na življenje v morju. Na dnu je čez celotno sliko napis "IZDELANO IZ PLASTIKE".

Označevanje lončkov za pijačo, ki so v celoti izdelani iz plastike