Skoči do osrednje vsebine

Obrambna ministra Slovenije in Latvije o razmerah na Zahodnem Balkanu in v Baltiku

Ob robu neformalnega srečanja obrambnih ministrov je bil danes na povabilo gostitelja ministra za obrambo mag. Mateja Tonina na obisku na Ministrstvu za obrambo latvijski minister za obrambo dr. Artis Pabriks.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je po pogovorih poudaril, da sta Slovenija in Latvija prijateljski državi, ki tudi v okviru Nata in Evropske unije gradita vse bolj prijateljske odnose. Povezujejo ju podobna zgodovinska izkušnja in izzivi v prihodnosti. Poleg tega je naš močan povezovalni člen tudi sodelovanje pripadnikov Slovenske vojske v Natovi operaciji Okrepljena prednja prisotnost (eFP) v Latviji.  

Ena od pomembnih tem pogovora med ministroma je bila situacija na Zahodnem Balkanu. »Evropska unija mora s svojo prisotnostjo stalno skrbeti, da se to območje ne bo oddaljilo od ključnih vrednot Evropske unije ter da ves čas dajemo zelo jasne signale, da je mesto vseh držav na Zahodnem Balkanu v Evropski uniji. Le na takšen način lahko zagotovimo varnost in stabilnost celotne Evrope,« je poudaril minister Tonin.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o razmerah na območju Baltika. Minister Tonin je svojemu latvijskemu kolegu ministru Pabriksu napovedal, da je Slovenija v znak solidarnosti pripravljena donirati pet kilometrov ograje, s katero bo lahko Latvija bolje organizirala migracije.

Latvijski minister dr. Artis Pabriks se je Sloveniji in Ministrstvu za obrambo zahvalil za dobro organizirano neformalno srečanje obrambnih ministrov na Brdu. Prav tako se je zahvalil za napovedano donacijo Slovenije in ob tem poudaril, da gre za pomemben prispevek k njihovi varnosti. Pohvalil je tudi delo pripadnikov Slovenske vojske v Natovi operaciji Okrepljena prednja prisotnost (eFP). 

V nadaljevanju obiska si bo minister za obrambo Latvije dr. Artis Pabriks ogledal Park vojaške zgodovine v Pivki.

Ministra pregledujeta postrojeno častno četo Slovenske vojske

Na povabilo gostitelja ministra za obrambo mag. Mateja Tonina je bil na obisku na Ministrstvu za obrambo latvijski minister za obrambo dr. Artis Pabriks | Avtor: Bruno Toič, MORS

1 / 3