Skoči do osrednje vsebine

Minister mag. Tonin gostil portugalskega kolega Cravinha

Obrambna ministra Slovenije mag. Matej Tonin in Portugalske dr. João Gomes Cravinho sta govorila o krepitvi dvostranskega obrambno-vojaškega sodelovanja ter o aktualnih obrambnih vsebinah v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Ministra mag. Matej Tonin in dr. João Gomes Cravinho odnose med državama na obrambnem in vojaškem področju ocenjujeta kot izjemno dobre, še posebej ker državi tesno sodelujeta v okviru tako imenovanega tria držav, ki zaporedoma predsedujejo Svetu Evropske unije. Državi sta partnerici v Natu, tesno pa sodelujeta tudi v okviru multilateralnih organizacij. Sodelovanje se je v zadnjem obdobju okrepilo tudi na področju obrambne industrije. Minister mag. Tonin je dejal, da bi ga prav na področju raziskav, tehnologije in industrije, še zlasti na področju avtonomnih in brezpilotnih sistemov za različne potrebe, še lahko okrepili. Zanima nas predvsem pomorski sistem, sami pa bi lahko ponudili znanje in izkušnje na področju zračnih sistemov.

Tesno sodelovanje Nemčije, Portugalske in Slovenije v okviru tria držav, ki zaporedoma predsedujejo Svetu EU, po oceni obeh ministrov pozitivno vpliva na skupno varnostno in obrambno politiko EU, v okviru katere Evropska unija pripravlja dokument Strateški kompas. Ta bo postavil politične smernice za razvoj evropske obrambe in varnosti v naslednjem desetletju na štirih področjih, in sicer kriznega upravljanja, razvoja zmogljivosti, partnerstev in odpornosti. Ministra sta ob tem govorila tudi o dogajanju v Afganistanu, možnih posledicah za Evropo in spoznanjih. Med slednjimi je, kot je bilo jasno vidno na včerajšnjem neformalnem zasedanju obrambnih ministrov na Brdu pri Kranju, tudi, da mora biti Strateški kompas ambiciozen, hkrati pa konkreten in uresničljiv dokument z jasnimi priporočili in časovnicami za vsa štiri področja.

Ministra sta govorila tudi o razmerah v Afriki in operacijah EU na tem območju, kjer ima Portugalska zelo bogate izkušnje. Mag. Tonin je dejal, da se Slovenija zaveda pomena tega območja in je zato letos povečala obseg sodelovanja Slovenske vojske na misiji EUTM Mali, s čimer prispevamo k prizadevanjem mednarodne skupnosti za stabilizacijo Malija in Sahela. Minister mag. Tonin je na srečanju izpostavil tudi Zahodni Balkan ter krepitev sodelovanja partnerjev te regije v različnih pobudah Skupne varnostne in obrambne politike, kar bo imelo pozitiven in spodbujevalni učinek pri njihovi integraciji v EU. Slovenija bo tako 6. oktobra letos gostila Vrh EU-Zahodni Balkan.