Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek odprl 32. Dobrote slovenskih kmetij

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil slovesne otvoritve 32. festivala Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. V nagovoru je izpostavil velik pomen tovrstnih dogodkov, ki slovensko podeželje in kmeta prikazujeta v svoji odličnosti in ponosu Slovenije. »Vedno sem ponosen na vse tiste, ki imajo ob prodaji izobešeno priznanje Dobrot; potrošnik to opazi in tudi zato kupi ta izdelek«.
Minister dr. Podgoršek na 32. Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju

Minister dr. Podgoršek na 32. Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju | Avtor: MKGP

Minister dr. Jože Podgoršek je v nagovoru dejal, da s tem dogodkom pri ljudeh dvigujemo pozitiven odnos in spoštovanje podeželja, še posebej pa se s tem spodbuja večje poseganje po lokalnih proizvodih. »Z dodajanjem vrednosti kmetijskim pridelkom nadgrajujemo vrednost in pomen kmetijstva ter spoštovanje dela, ki je povezan s tem.« Minister je tudi spomnil na to, da je skupni nastop in povezovanje priložnost za podeželje; ministrstvo bo podpiralo in pomagalo pri tem v tudi v prihodnjem programskem obdobju. Ob koncu je vse prisotne pozval, da se po svojih najboljših močeh potrudijo in poskrbijo, da bi obvladali epidemijo v prihajajočem obdobju. »Od vseh nas bo odvisno ali bomo lahko prodajali kmetijske izdelke«.

Festival Dobrote slovenskih kmetij se že 32-ič predstavlja v minoritskem samostanu na Ptuju, zaradi epidemioloških razmer pa so ga organizatorji letos prestavili na september. Na njem bodo razglasili rezultate in podelili priznanja, del dobrot pa je do nedelje mogoče poskusiti in kupiti na stojnicah. Danes je potekal tudi strokovni posvet s poudarkom na slovenski gastronomiji, ki se naslanja na hrano s slovenskim poreklom, predvsem na dobrote slovenskih kmetij. Ena od tem bo tudi uporaba slovenske govedine v prehrani s poudarkom na zorjeni govedini.

Sobota bo namenjena še razglasitvi najboljših vin in podelitvi diplom ter glinenih amfor 18. grajskega ocenjevanja vin iz Slovenskih Goric in Haloz, zabavnim delavnicam za otroke, glasbenim nastopom in t. i. odprti kuhni, nedelja pa bo v znamenju praznika sira, predstavite pilotnega projekta za izboljšanje prakse in procesov na področju sirarstva ter predstavitvi starodobnih traktorjev in kmetijske mehanizacije.