Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktorji EU o Afganistanu z razvojnega vidika

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V.d. generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič se je udeležil izrednega zasedanja generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje o razmerah v Afganistanu.

Po razpravi na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU (Gymnich) so generalni direktorji o Afganistanu govorili z vidika razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

V ospredju razprave generalnih direktorjev je bilo vprašanje skupnega razvojnega odziva EU na razmere, ki so se po umiku vojakov ZDA in NATO iz države hitro in močno poslabšale. Razvojna pomoč bo odvisna od pogojev, za katere so se danes dogovorili zunanji ministri EU, medtem ko se humanitarna nadaljuje.

V.d. generalnega direktorja Jukič je poudaril, da se moramo izogniti humanitarni katastrofi v Afganistanu in sosednjih državah. V nadaljevanju je izpostavil, da je ključno, da EU deluje usklajeno in da podpre regijo tudi preko regionalnih pobud Ekipa Evropa (Team Europe). EU mora prevzeti vodilno vlogo in delovati na povezujoč način tudi v odnosu do mednarodnih donatorjev in ob sodelovanju mednarodnih organizacij na terenu. Slovensko predsedstvo bo delovalo v duhu Ekipa Evropa in krepilo vlogo EU pri pomoči regiji.