Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske politične konzultacije med Slovenijo in Gruzijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Ljubljani so potekale dvostranske politične konzultacije med Slovenijo in Gruzijo, ki sta jih vodila državni sekretar dr. Stanislav Raščan in namestnik zunanjega ministra Gruzije Teimuraz Janjalia. Sogovornika sta se strinjala, da dvostransko sodelovanje zaznamuje pozitivna dinamika, pri čemer obstaja še veliko priložnosti za njegovo nadaljnjo krepitev, posebej na področju turizma. Izmenjala sta poglede držav o aktualnih zunanjepolitičnih in varnostnih regionalnih vprašanjih ter obravnavala sodelovanje Gruzije z EU in Natom.
pred zastavami na protokolardnem vhodu ministrstva

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan in namestnik zunanjega ministra Gruzije Teimuraz Janjalia | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar dr. Raščan in namestnik zunanjega ministra Gruzije Janjalia sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in da jih zaznamuje pozitivna dinamika. Pozdravila sta reden političen dialog med državama ter dogovorila datum obiska gruzijskega ministra v Ljubljani (oktobra). Med državama obstaja vzajemen interes za krepitev dvostranskega sodelovanje, kot recimo na področju turizma, razvojnega sodelovanja, kmetijstva ter obrambe.

Sogovornika sta izmenjala poglede o aktualnih zunanjepolitičnih temah (razmere v Afganistanu, na Zahodnem Balkanu, o Vzhodnem partnerstvu). Gruzijski sogovornik je predstavil pereča varnostna vprašanja v regiji Južnega Kavkaza in aktualne razmere v Gruziji, še posebej v Južni Osetiji in Abhaziji. V luči vrha Vzhodnega partnerstva, ki bo decembra v Bruslju, je razložil gruzijska pričakovanja o prihodnosti te politike. Obvestil je tudi o nameri izgradnje pristanišča na Črnem morju, s čimer želi Gruzija postati ključno prometno vozlišče med Azijo in Evropo.

Državni sekretar dr. Raščan je potrdil slovensko podporo gruzijskim EU in evroatlantskim aspiracijam ter izpostavil pomen izvajanja reformne agende oz. zavez, h katerim se je Gruzija zavezala v okviru Pridružitvenega sporazuma z EU. Sogovorniku je predstavil tudi slovenska stališča do širitve EU in Zahodnega Balkana.