Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Raščan na pogovoru z evropsko komisarko za mednarodna partnerstva Urpilainen

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je ob robu neformalnega zasedanja ministrov za zunanje zadeve (Gymnich) srečal z evropsko komisarko za mednarodna partnerstva Jutto Urpilainen. V luči aktualnega dogajanja sta sogovornika največ pozornosti namenila razmeram v Afganistanu ter razvojnim vidikom posledic pandemije covida-19 in pravični delitvi cepiv.
eden poleg drugega pred ozadjem z logotipom slovenskega predsedovanja Svetu EU

Državni sekretar dr. Raščan in evropska komisarka Urpilainen | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan, ki opravlja tudi funkcijo ministra za razvojno sodelovanje, je s komisarko Urpilainen izmenjal poglede na razmere v Afganistanu. Prva prednostna naloga mora ostati varna evakuacija preostalih državljanov EU in lokalnega afganistanskega osebja ter zagotovitev humanitarne pomoči Afganistanu. Hkrati je treba zagotoviti načine za nadaljevanje razvojne pomoči regiji, še posebej ranljivim skupinam, tudi preko pobud "Team Europe".

Sogovornika sta spregovorila tudi o razvojnih posledicah pandemije in pravični delitvi cepiv. Slovenija aktivno sodeluje v prizadevanjih, da nihče ne ostane zadaj. Zato smo se že julija odločili prispevati pol milijona evrov v mehanizem COVAX AMC za letošnje in naslednje leto. Prav tako se odzivamo na dvostranske prošnje za darovanje cepiv in zdravil. Doslej smo podarili 450.000 enot cepiv, kar Slovenijo po doniranih dozah na število prebivalcev uvršča v sam svetovni vrh.