Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik: »Nujno okrepiti sodelovanje med evropskimi raziskovalnimi središči za umetno inteligenco«

Drugi dan Blejskega strateškega foruma se je minister za javno upravo Boštjan Koritnik na dvostranskem srečanju sestal s predstavniki podjetja Google, nato pa kot govornik sodeloval na panelu z naslovom Digitalna Evropa - Sprostitev potenciala (Digital Europe - Unlocking the potential).
Udeleženci razprave, med njimi minister Koritnik, sedijo v ospredju dvorane, obrnjeni so proti publiki, v ozadju platno s projekcijo logotipa Blejskega strateškega foruma

Panel: Digitalna Evropa - Sprostitev potenciala | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Minister je z vodjo oddelka za javne politike pri Googlu Marto Poslad in Igorjem Zgrabljičem spregovoril o prioritetah Slovenije na področju digitalizacije, dotaknili pa so se tudi Akta o digitalnih storitvah, Akta o umetni inteligenci ter Akta o upravljanju podatkov.

V nadaljevanju dneva pa se je minister Koritnik udeležil panela z naslovom Digitalna Evropa - Sprostitev potenciala (Digital Europe - Unlocking the potential).

Digitalne tehnologije imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju proizvodov in storitev, na katere se državljani EU zanašajo v vsakdanjem življenju. To pa prinaša nove priložnosti in izzive, zlasti na področju umetne inteligence. Sogovorniki so zato spregovorila o tem, kako naj Evropska unija oblikuje okvir, ki bo omogočil začetek sprejemanja umetne inteligence na način, ki bo osredotočen na človekove pravice in pravice. Pozornost pa so namenili tudi problematiki pretoka podatkov na globalni ravni.

Minister Koritnik je ob tem ponovno poudaril, da je za slovensko predsedstvo bistveno, da se ustvari visoka raven zaupanja v umetno inteligenco. »Umetno inteligenco moramo razvijati in uporabljati odgovorno, s poudarkom na skupnih interesih in ljudeh. Nova pravila, ki jih pripravlja Evropska komisija se bodo morala neposredno uporabljati na enak način v vseh državah članicah. Le tako bomo namreč lahko ustvarili enotno in zaupanja vredno digitalno okolje. Zato moramo nujno okrepiti sodelovanje med evropskimi raziskovalnimi središči za umetno inteligenco ter s tem ustvariti mrežo, bi usklajeno oblikovala varne in uporabnikom prijazne digitalne rešitve,« je izpostavil minister za javno upravo.