Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. septembra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.56 je pri Vodnikovem domu, občina Bohinj, oseba nenadoma obolela. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj ter helikopter Slovenske vojske (SV) z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči - Gorsko reševalne zveze Slovenije (HNMP-GRZS) Brnik. Helikopter je obolelo osebo prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 19.03 so na Triglavskih podih, občina Kranjska Gora, reševalci GRS Mojstrana ob pomoči združene ekipe HNMP-GRZS oskrbeli onemoglo osebo in jo s helikopterjem SV prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.10 je na območju Lijaka, pri vzletišču za jadralne padalce, občina Nova Gorica, padalec zasilno pristal na drevesu. Reševalci Enote za hitre reševalne intervencije Mestne občine Nova Gorica  (HRI MONG) Nova Gorica, so mu nudili pomoč pri sestopu z drevesa, ga oskrbeli in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 17.32 je v Irju v občini Rogaška Slatina otroku past za živali poškodovala roko. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so s tehničnim posegom odstranili past in nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovanega oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.55 je poletel helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik v Šempeter pri Gorici, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.49 so v naselju Vinska Gora v občini Velenje verižno trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem izmed udeleženih vozil, usmerjali promet in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.13 je na regionalni cesti Duplica–Kamnik osebno vozilo trčilo v drugo vozilo in se prevrnilo v jarek na streho. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet do prihoda policije, z avtodvigalom dvignili vozilo iz jarka na cesto, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in razbitine ter nudili pomoč avto vleki pri nalaganju vozila. Reševalci NMP Kamnik so pregledali dve v nesreči udeleženi osebi.

Ob 17.37 sta v ulici Brodišče v Trzinu trčila skuter in osebno vozilo. Gasilci PGD Trzin in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovala kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter do prihoda reševalcev NMP Domžale oskrbeli hudo poškodovanega motorista.

Izpostava Maribor

Ob 19.52 sta na avtocesti med Mariborom in Mursko Soboto, tik pred izvozom za Cerkvenjak, trčila med osebno in tovorno vozilo. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na osebnem vozilu, razlite tekočine posuli z vpojnim sredstvom ter počistili cestišče. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.39 je na avtobusni postaji v Ravnah pri Cerknem, občina Cerkno, avtobus povozil pešca. Posredovali so gasilci PGD Idrija in Cerkno, oskrbeli poškodovanca, ga predali reševalcem NMP Idrija, ti pa so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.11 je na regionalni cesti Trbovlje–Zagorje ob Savi osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo in po nesreči odpeljalo s kraja dogodka. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, očistili cesto in policistom nudili pomoč pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.47 se je v Ulici Carla Benza v Ljubljani v gostinskem lokalu smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci GB Ljubljana so odstavili lonec s štedilnika in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.19 se je v naselju Vas v občini Radlje ob Dravi pričelo kaditi v predelu motorja traktorja, zatem pa je izbruhnil požar. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so požar na traktorju pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.45 je nad Rudnim Poljem, občina Bohinj, v bližini smučišča Viševnik, pri helikopterskem prevozu v gozd strmoglavil tovor, ki je vseboval nevarne snovi. Gasilci PGD Bled in Bohinjska Bistrica so z vpojnim sredstvom posuli okoli 50 kvadratnih metrov onesnažene površine in prenesli del tovora do bližnje ceste.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.44 so v Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so osebo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 5.15 so v objektu v Ulici Janeza Puharja v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Ob 18.11 so na planini Dedno polje, občina Bohinj, pastirju krave zašle na težko dostopen teren. Gorski reševalci GRS Bohinj so krave pospremili nazaj na planino. Ena je padla in poginila, zato so jo pomagali naložiti na prikolico in prepeljali v dolino, kjer jo bo prevzela higienska služba.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.38 so na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana iz okvarjenega dvigala v sedmem nadstropju stanovanjskega bloka rešili štiri osebe.

Izpostava Maribor

Ob 14.07 so v Betnavski ulici v Mariboru pri zemeljskih delih poškodovali dovodni električni kabel pod zemljo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in preventivno pregledali okolico. Nadaljnje reševanje dogodka je prevzel dežurni delavec Elektra Maribor.

Ob 17.44 so v naselju Rožengrunt v občini Sveta Ana gasilci PGD Sveta Ana s pomočjo avto dvigala odstranili veje in drevo, ki je ogrožalo hišo in gospodarsko poslopje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.05 so na Tomšičevi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala obolela oseba. Gasilci so oboleli osebi nudili pomoč do prihoda ekipe Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške enote NMP Slovenj Gradec, ki je obolelega oskrbela na kraju in z reševalnim vozilom prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/