Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. avgusta 2021.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

 Izpostava Nova Gorica

 Ob 13.37 se je v Tolminskih koritih, občina Tolmin, pri padcu poškodoval pohodnik. Prvo pomoč so mu nudili prisotni, dokončno pa so ga oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin. Zaradi zahtevnosti terena so gorski reševalci GRS Tolmin poškodovanega pohodnika na zajemalnih nosilih prenesli do reševalnega vozila.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.29 se je v naselju Razborca v občini Mislinja pri delu v gozdu poškodoval delavec. Posredovala je ekipa Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRC) Koroške - enota NMP Slovenj Gradec, ki je delavca oskrbela na kraju dogodka in ga prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 13.59 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Izola v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci JZ GB Koper so na heliportu SB Izola zavarovali pristanek in vzlet helikopterja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.32 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala poškodovano osebo iz Ljutomera v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.04 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Maribor na krovu poletela v Ribnico na Pohorju, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Ribnica na Pohorju so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 9.45 so na plažo na Bernardinu v Portorožu, občina Piran, iz morja potegnili utopljenko in takoj pričeli z oživljanjem. Kljub hitremu posredovanju reševalcev NMP je oseba preminula.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.05 se je na Slamnikarski cesti v Domžalah otrok s kolesom zaletel v osebno vozilo. Posredovanje gasilcev Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale ni bilo potrebno. Reševalci NMP ZD Domžale so poškodovanega otroka oskrbeli ter ga prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 17.27 je na ljubljanski obvoznici na razcepu Koseze iz smeri severne obvoznice proti predoru Šentvid vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali mesto nesreče in nudili pomoč lažje poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP. Na kraju dogodka so bili prisotni policisti in dežurni pri Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a).

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.43 je na hitri cesti H4 med Vrtojbo in razcepom Nanos, na odseku med Ajdovščino in Vipavo v občini Ajdovščina, voznik osebnega avtomobila z manjšo prikolico oplazil varnostno ograjo, tako da se je prikolica prevrnila. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 20.51 je v Pristavi, občina Cirkulane, osebno vozilo zapeljalo s cestišča ter se po večkratnem obračanju ustavilo na strmem pobočju. Gasilci PGD Ptuj so osvetlili kraj dogodka, preprečili izlitje motornih tekočin, poškodovanega voznika s tehničnim posegom rešili iz vozila in mu nudili pomoč do prihoda NMP Ormož. Poškodovanca so reševalci prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.06 sta na Kolodvorski ulici v Zagorju trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Zagorje-mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli cestišče z absorbentom in ga očistili ter nudili pomoč policiji in avto vleki pri nalaganju vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.09 je na Koroški cesti v Šoštanju zagorelo v stanovanju v četrtem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šoštanj-mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prostor pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore. V požaru je poginila mačka, prevzel jo je higienik Veterinarsko higienične službe (VHS).

Izpostava Ljubljana

Ob 16.50 je v večstanovanjski hiši v Smrtnikovi ulici v Ljubljani v kopalnici stanovanja zagorelo v košu za perilo. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar ter prezračili prostore stanovanja in zadimljeno stopnišče. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli stanovalca, ki se je nadihal dima in ga prepeljali v bolnišnico.

Ob 18.23 je v bližini Kozlerjeve gošče v naselju Brest, občina Ig, gorela baraka. Požar so pogasili gasilci PGD Brest in Iška Loka.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.14 je v naselju Adrijanci, občina Gornji Petrovci, zagorel avtobus. Požar, ki je uničil avtobus, so pogasili gasilci PGD Gornji Petrovci, Adrijanci in Šulinci.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 22.07 je na Markovcu v Kopru na brežini obcestnega jarka gorela trava. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.08 je v Tavčarjevi ulici v Ljubljani gorela vsebina potopnega zabojnika za odpadni papir. Gasilci GB Ljubljana so zabojnik odprli in požar pogasili. Zabojnik ni bil poškodovan.

Ob 18.46 je v Sketovi ulici v Ljubljani gorel plastični zabojnik za papir. Pred prihodom gasilcev je požar gasil občan. Gasilci GB Ljubljana pa so požar dokončno pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 21.26 se je na območju Semedele v Kopru širil močan neprijeten vonj. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so opravili meritve z eksploziometrom. Prisotnosti nevarnih plinov niso zaznali.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 22.10 je iz regionalne ceste Tržič - Podljubelj v Tržiču osebno vozilo zapeljalo po bregu navzdol in se ustavilo na spodnji cesti. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP Tržič so jo prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, sanirali na vozišču razlite motorne tekočine in vozilo postavili na kolesa.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.54 so v kraju Adrijanci, občina Gornji Petrovci, gasilci PGD Murska Sobota z absorbcijskim sredstvom posuli in očistili oljni madež na cestišču v dolžini okoli 12 metrov. Madeži so nastali ob odstranitvi avtobusa, ki je zgorel zjutraj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.10 je v Platiševi ulici v Cerknem iz vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Cerkno so po oljnem madežu na cestišču v dolžini okoli 20 metrov posuli vpojno sredstvo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 16.14 so v naselju Vešter, občina Škofja Loka, gasilci PGD Stara Loka nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.59 je na Ljubljanski cesti v Domžalah, v prostorih podjetja v stečaju, iz okvarjenega radiatorja iztekala voda in poplavljala nižje nadstropje. Ob prihodu gasilcev Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale na kraj je upravnik objekta že zaprl ventil na vodovodnem sistemu. Gasilci so ob prisotnosti policije zaprli ventil na radiatorju in preventivno pregledali še ostale radiatorje.

Ob 16.38 so v Ziherlovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 10.59 so na Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli onemoglo osebo. Reševalci NMP Maribor so jo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.49 so v objektu samostana na Sveti Gori, občina Nova gorica, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.15 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Zagorje dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/