Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša v pogovorih z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na Bledu srečal s predsednikom Vlade Helenske republike Kyriakosom Mitsotakisom. Sogovornika sta nadaljevala dialog, ki sta ga vzpostavila ob obisku predsednika vlade Janeza Janše v letošnjem maju v Atenah. V pogovorih sta se dotaknila situacije v Afganistanu in s tem povezanimi migracijskimi izzivi. Prav tako pa sta spregovorila o situaciji na Zahodnem Balkanu.

Po srečanju sta voditelja v kratki izjavi za grške medije izpostavila morebitni naslednji migracijski val, ki bi ga lahko sprožilo aktualno dogajanje v Afganistanu. Prav tako pa sta se strinjala, da je skrajni čas, da se izpolnijo zaveze, dane državam Zahodnega Balkana v Solunu leta 2003.

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da sta sa z "dobrim prijateljem grškim predsednikom vlade Kyriakosom Mitsotakisom pogovarjala o vseh pomembnih temah: covid, turistični sezoni, prihodnosti Evrope, pa tudi o problemu možnega naslednjega migracijskega vala." "Veselim se jutrišnje razprave, ko se bomo pogovarjali o prihodnosti Evrope in njeni širitvi. Mnogi voditelji držav Zahodnega Balkana prihajajo v Slovenijo, Grčija in Slovenija pa sta močni podpornici širitve," je dejal slovenski premier. Spomnil je, da so se evropski voditelji na vrhu v Solunu v letu 2003 zavzeli za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana ob izpolnjevanju kriterijev. "V času našega predsedovanja bomo skušali prepričati ostale države članice, da je skrajni čas, da naredimo naslednje korake k širitvi," je dejal slovenski premier, ki je ob tem še mnenja, da je treba korak naprej storiti tudi pri vključevanju držav v schengensko območje.

Tudi grški predsednik vlade je pogovore označil kot konstruktivne in dodal, da se Slovenija in Grčija soočata s podobnimi izzivi v povezavi z epidemijo koronavirusa. "Vemo, da moramo prepričati prebivalstvo, da so cepiva varna in da cepljenje predstavlja edini odgovor, da korona virus lahko pustimo za sabo," je dejal grški premier. Ob tem je poudaril še, da se v zvezi z migracijami ne sme dopustiti, da bi se ponovilo leto 2015. V povezavi z vprašanjem širitve EU na Zahodni Balkan, pa je grški premier prepriča, da je čas, da se po 18 letih po vrhu v Solunu uresničijo obljube, ki so bile takrat dane državam Zahodnega Balkana. "To je prava priložnost za stabilnost v regiji," je še prepričan grški premier Kyriakos Mitsotakis.

Posnetek skupne izjave