Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič: Evropski zdravstveni podatkovni prostor ponuja veliko možnosti za pospešitev digitalne preobrazbe zdravstva

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Danes se je v Digitalnem središču Slovenije v Ljubljani pričel teden, posvečen digitalizaciji zdravstva, ki bo potekal med 30. 8. 2021 in 3. 9. 2021. Poudarek srečanj in razprav, ki bodo potekale v celotnem tednu je na evropskem zdravstvenem prostoru ter izmenjavah izkušenj in dobrih praks med Slovenijo in državami, ki so vodilne na nekaterih področjih digitalizacije zdravstva.

Vzpostavitev evropskega podatkovnega prostora je ena od prednostnih nalog Komisije v obdobju 2019–2025, tudi na področju zdravstvenega sektorja. Skupni evropski prostor zdravstvenih podatkov bo spodbujal boljšo izmenjavo in dostop do različnih vrst zdravstvenih podatkov (elektronske zdravstvene evidence, genomski podatki, podatki iz registrov pacientov in drugi podatki), in sicer ne zgolj s podporo zagotavljanju zdravstvenega varstva (tako imenovana primarna uporaba podatkov), temveč tudi za zdravstvene raziskave in oblikovanje zdravstvene politike (tako imenovana sekundarna uporaba podatkov).

Predstavniki Portugalske, Nemčije in Slovenije del "trojke predsedovanja EU", bodo v celotnem tednu predstavili svoje izkušnje in prednostne naloge predsedovanja ter primere dobre prakse.

Na otvoritvenem dogodku je z nagovorom sodeloval tudi minister za digitalno preobrazbo Republike Slovenije Mark Boris Andrijanič.

Kot je uvodoma dejal minister, "evropski zdravstveni podatkovni prostor ponuja veliko možnosti za pospešitev digitalne preobrazbe zdravstvenega varstva. To bo vodilo do boljše kakovosti in dostopnosti zdravstvenih storitev za vse naše državljane."

"Konferenca poteka pod pokroviteljstvom slovenskega predsedovanja Svetu EU. Imamo zgodovinsko priložnost, da prispevamo k uspešnemu izvajanju lani sprejete evropske strategije za podatke," je dejal minister Andrijanič. Nadaljeval je, da se zavedamo, da podatki poganjajo naša gospodarstva in spodbujajo inovacije. "Zmagovalci digitalne dobe so tisti, ki izkoriščajo moč množičnih podatkov. Žal Evropa ni vodilna na tem ključnem področju," je dejal minister. Prav tako je poudaril, da bodo zakon o upravljanju podatkov in poznejši predpisi na področju posameznih sektorjev odločilni za evropsko gospodarstvo. "Še pomembneje pa je, da bo zakon okrepil zdravstveno varstvo in druge ključne storitve za naše državljane. Prepričani smo, da je vse to mogoče doseči brez ogrožanja naših temeljnih vrednot," je poudaril minister.

"Pandemija nam je dala veliko bolečih lekcij, razkrila pa je tudi, kako neverjetno pogumni in predani so naši zdravstveni delavci. Naša dolžnost je, da jih okrepimo na vse možne načine. Zagotoviti jim moramo podatkovno vodena digitalna orodja, ki rešujejo življenja ter prihranijo čas in denar," je v nagovoru še poudaril minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Izpostavil je še, da prav to "dolgujemo evropskim državljanom, ki pričakujejo in si zaslužijo najboljše možne zdravstvene storitve, ne glede na to, kje živijo." "Verjamem, da je vse to mogoče storiti hitro, če sodelujemo in se učimo drug od drugega. To je tudi razlog, zakaj so razprave ta teden tako pomembne," je še dejal minister, ki se je tudi zahvalil organizatorjem, da so se osredotočili "na prava vprašanja ob pravem času."