Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. avgusta 2021.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.33 se je na Blejsko Dobravi na Jesenicah poškodovala planinka, zato ni mogla sestopiti. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice so ji nudili prvo pomoč na kraju dogodka in jo z nosili prenesli do vozila GRS, s katerim so jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 10.45 so v naselju Ojstri Vrh, občina Železniki, posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škofja Loka in Železniki ter policijski helikopter Letalske policijske enote (LPE) z dežurno ekipo GRS na Brniku, kjer je traktorist s traktorjem zdrsnil s cestišča, se prevračal po pobočju in se poškodoval. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, poškodovanemu nudili prvo pomoč in nato pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega do helikopterja, ki ga je odpeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.47 je v naselju Selo pri Ihanu, občina Domžale, prišlo do delovne nesreče. Občan je padel iz dvigala in si zlomil nogo. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale, ki so poškodovanega oskrbeli.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 15.39 je na kolesarski stezi med Ribčevim Lazom in Staro Fužino, občina Bohinj, kolesar omedlel. Posredovala je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in reševalci NMP, ki so poškodovanca oživljali. Oživljanje je bilo neuspešno. Dežurna ekipa HNMP se je nato vrnila na letališče Brnik.

Izpostava Postojna

Ob 14.31 so na gorsko hitrostni dirki v Ilirski Bistrici potrebovali pomoč dežurne ekipe HNMP za helikopterski prevoz obolele osebe v UKC Ljubljana. Helikopter SV je obolelo osebo prepeljal na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana. Posredovali so tudi gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so zavarovali mesto pristanka ter obolelo osebo prenesli iz reševalnega vozila v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.00 sta na Kovaški cesti v Zrečah čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje goriva po vozišču in v kanalizacijo ter z absorbentom posuli in očistili okoli 40 kvadratnih metrov vozišča.

Ob 14.44 se je na avtocestnem odseku Dramlje–Celje vzhod, občina Šentjur, zgodila prometna nesreča, v kateri je prišlo do naleta štirih osebnih vozil. Eno osebno vozilo je obstalo na strehi, v katerem je bila poškodovana oseba. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz vozila, ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, postavili vozilo na kolesa in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 21.16 sta v naselju Dobrova v občini Celje trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Koper

Ob 2.09 so mimoidoči na cesti med Malijo in Lucijo naleteli na motorista, ki je ležal na tleh pod svojim motorjem. Reševalci so mu nudili zdravniško pomoč in ga odpeljali v izolsko bolnišnico. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so proti naletno in požarno zavarovali kraj nesreče ter z osvetljevanjem kraja pomagali reševalcem.

Ob 9.54 se je v Dekanih, občina Koper, zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena tovorno in osebno vozilo. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in transportu poškodovanca in stabilizirali vozila. Reševalci so poškodovanega odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 je v naselju Vir, občina Domžale, na parkirišču nakupovalnega centra, voznik z osebnim vozilo pri vzvratni vožnji, povozil občana. Posredovali so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ki so nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Domžale in jim nudili pomoč pri oskrbi.

Ob 10.14 je v naselju Vir, občina Domžale, na parkirišču nakupovalnega centra padla kolesarka. Posredovali so gasilci CZR Domžale, ki so do prihoda reševalcev NMP Domžale nudili pomoč poškodovani osebi in nato reševalcem pri oskrbi.

Ob 21.53 sta na avtocesti Ivančna Gorica–Višnja Gora trčili osebni vozili pri čemer se je eno obrnilo na streho. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in vozilo postavili na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.32 je na cesti med Semičem in Metliko, pri naselju Sovinek, občina Semič, osebno vozilo zletelo s ceste v gozd. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanega voznika in potegnili vozilo na cesto. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so na kraju oskrbeli eno osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.28 je na Kidričevi cesti v Velenju, gorelo na stikalu pralnega stroja, ki ga je zaposlena pogasila z gasilnim aparatom. Stikalo in ventil za plin so zaposleni že pred prihodom gasilcev PGD Velenje izklopili. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali stikalo in okolico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 6.34 so na Obvozni cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pogasili goreče odpadke na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 22.28 se je pri naselju Dolenja vas, občina Cerknica, močno kadilo in smodilo iz večjega kupa krompirjevice, na površini okrog štirih kvadratnih metrov. Gasilci PGD Dolenja vas so pogasili požar ter požarišče premetali in obilneje zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.00 je v Majaronovi ulici v Ljubljani, na ekološkem otoku gorel zabojnik za embalažo. Požar, ki je zabojnik uničil in poškodoval sosednji zabojnik, so pogasili gasilci GB Ljubljana. 

Ob 20.44 je v parku na Ambroževem trgu v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 19.08 se je v Gradišču, občina Škofljica, iz pretrgane napeljave med hišo in plinohramom, v objektu skozi odprto okno kopičil plin propan butan. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata hiše in nadtlačno prezračili objekt. Opravljene so bile meritve plinov. Na kraju je bila tudi pooblaščena služba.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 15.12 so na Bleiweisovi cesti v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj z vpojnim sredstvom sanirali razlito olje na cestišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 je v Hajdrihovi ulici, občina Ljubljana, v večstanovanjskem objektu puščala cisterna s kurilnim oljem. Gasilci GB Ljubljana so namestili pivnike in naročili, da cisterno pregleda in poškodbo odpravi strokovno usposobljena oseba, do takrat pa pustijo odprto okno in kontrolirajo situacijo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.55 je v naselju Kobilje v istoimenski občini iz kleti iztekla nafta. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so iz potoka odstranili manjši oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 12.15 je delavec pri obnovitvenih delih na železniškem mostu v reki Savi, v Dolenjem Boštanju, občina Sevnica, naletel na neznana eksplozivna telesa. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so topovsko granato kalibra 75 mm, tulec protitankovskega naboja kalibra 20 mm in več kosov pehotnega streliva, vse iz obdobja 2. svetovne vojne, uničili v bližini kraja najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 9.36 so v Prisojah, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigal rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 9.24 so v Čirčah, občina Kranj, posredovali gasilci GARS Kranj, kjer so z gospodarskega objekta odstranili drevo.

Ob 14.12 je bila na Kapucinskem trgu v Škofji Loki v stavbi ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj in PGD Škofja Loka so jo s tehničnim posegom rešili iz objekta.

Ob 20.11 je v Žiganji vasi, občina Tržič, občan padel v kopalnici. Gasilci PGD Križe so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Tržič nudili pomoč pri prenosu osebe.

Ob 20.35 je v Frankovem naselju v Škofji Loki počila vodovodna cev in poplavila objekt. Delavci Komunalnega podjetja (KP) Škofja Loka so zaprli vodo in sanirali napako. Gasilci PGD Trata so izčrpal in posesali približno 2000 litrov vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.38 je v Koseskega ulici v Ljubljani v sušilnici stanovanjskega bloka iztekala voda. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zaprli glavni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 8.03 je na Dupleški cesti v Mariboru voda poplavila stanovanje. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni vodovodni ventil, počistili izteklo vodo in svetovali, da okvaro popravi strokovna oseba.

Ob 12.26 so na Cesti na Žavcerja v naselju Jelovec, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem pri prenosu osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 20.19 so gasilci JZ GB Maribor v Stari ulici v Mariboru nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 23.09 so gasilci JZ GB Maribor na Cesti na Žavcerja v Mariboru reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 0.11 so v naselju Tomaj v občini Sežana gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana nudili pomoč ekipi NMP Sežana pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/