Skoči do osrednje vsebine

Aneks k dogovoru med Vlado RS in MOL prinaša sredstva za 21 dodatnih programov in nalog

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta danes podpisala Aneks k Dogovoru med Vlado Republike Slovenije (vlado) in Mestno občino Ljubljana (MOL) o izvajanju programov in nalog po Zakonu o glavnem mestu Republike Slovenije za obdobje 2020 – 2023. Gre za dodatek k dogovoru med vlado in MOL, ki je bil podpisan maja letos.
V dvorani na mestni občini se podpisnika fotografirata in medijem pokažeta mapi, v katerih je podpisan dogovor. Pred njima miza, kjer sta podpisala dogovor, zadaj pa zastave - Mestne občine, zatava Slovenije, EU in Zelena prestolnica Evrope

Minister Koritnik in župan Janković podpisala dogovor med Vlado RS in MOL | Avtor: ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Aneks k Dogovoru za obdobje 2020 – 2023 vsebuje dodatnih 21 programov in nalog, ki se nanašajo na delovno področje petih ministrstev (za javno upravo, izobraževanje, znanost in šport, notranje zadeve, zdravje, infrastrukturo) in Generalnega sekretariata Vlade Republike Slovenije. V zvezi s tem se programi in naloge nanašajo na primer na spremembe občinskih prostorskih načrtov, menjavo zemljišč in prostorov, na ureditev zemljiško-knjižnih stanj nepremičnin, ureditev kolesarskih povezav, modernizacijo in rekonstrukcijo cest, ureditev podzemnih podhodov in drugo. Za izvedbo dogovorjenih programov vsaka stran zagotavlja sredstva v svojem proračunu.

»Z današnjim podpisom uresničujemo obljubo, ki sem jo dal županu Jankoviću ob podpisu dogovora maja letos. Dodatnih 21 programov in nalog, ki jih uvrščamo v dogovor z našim glavnim mestom je plod izjemno dobrega sodelovanja z Mestno občino Ljubljana in njenim vodstvom. Veseli me, da s tem Ljubljani omogočamo možnosti za dodaten razvoj na različnih področjih,« je ob podpisu dejal minister Koritnik. Ob tem je državljanke in državljane ponovno pozval tudi k cepljenju proti virusu covid-19.

»Županje in župani ter predstavniki nevladnih organizacij naj tako z zgledom kot tudi ustno, povabijo svoje zaposlene ter člane, da ravnajo odgovorno do sebe in drugih ter pristopijo k cepljenju. K temu sem jih pred dnevi tudi pisno pozval. Dovolj visoka precepljenost je namreč v tem trenutku edino zagotovilo, da se bo življenje vrnilo v normalne tirnice«, je še dodal minister.

V skladu z Zakonom o glavnem mestu Republike Slovenije se v dogovoru opredelijo naloge glavnega mesta in državnih organov pri izvajanju programov in nalog, pomembnih tako za razvoj glavnega mesta kot za razvoj državnih institucij. Finančne obveznosti nosi vsaka stran v skladu s svojimi pristojnostmi in sprejetimi proračuni, dogovor služi kot časovna in vsebinska uskladitev za obe strani pomembnih programov in nalog. V dogovoru se določi terminski načrt izvedbe dogovorjenih programov in nalog, ocenijo finančne in premoženjske posledice, določijo viri in pogoji financiranja ter uredijo druge medsebojne pravice in obveznosti.

Vlada Republike Slovenije je julija 2021 potrdila omenjeni Aneks, ki je bil pred tem usklajen z Mestno občino Ljubljana, in za podpis dogovora pooblastila ministra za javno upravo.

Osnovni dogovor sta minister Koritnik in župan Janković podpisala 6. maja 2021 in zajema 29 programov in nalog, za katere bo Vlada po ocenjeni vrednosti namenila 13,7 milijona evrov.

Seznam  programov in nalog, ki so uvrščeni v aneks k dogovoru med Vlado RS in Mestno občino Ljubljana