Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar na obisku v Celju in Šmarju pri Jelšah

Minister za zdravje Janez Poklukar je na obisku zdravstvenih ustanov preveril njihovo pripravljenost na novi val koronavirusa.

Z deležniki so si ogledali kapacitete in stanje v Splošni bolnišnici Celje (SB), kjer so bili na delovnem sestanku prisotni: direktorica, mag. Margareta Guček Zakošek, vršilec dolžnosti strokovnega direktorja, red. prof. dr. Radko Komadina in vršilka dolžnosti pomočnice direktorice za zdravstveno nego, mag. Darja Plank. Obisk je minister nadaljeval v Domu za starejše občane (DSO) Šmarje pri Jelšah, kjer ga je sprejela direktorica Gordana Drimel. Sestala sta se še z vodjo finančne službe Petro Bač in socialnima sodelavkama Natalijo Bukovec in Saro Nassib.

Program so sklenili v Zdravstvenem domu (ZD) Šmarje pri Jelšah, kjer so se sestali minister, direktorica SB Celje mag. Margareta Guček Zakošek, direktorica ZD mag. Natalija Klun, direktorica DSO Gordana Drimel in župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, dr. vet. med., spec. bujatrike ter podali izjavo za medije.

Minister je za uspešno premagovanje epidemija izpostavil skupno delo vseh nas in spoštovanje družbenega dogovora, da drug drugemu pomagamo. "Ključno se je zavedati, da zdravstvo ni neskončno, saj imajo prebivalci Slovenije poleg covida-19 še vedno tudi vse druge bolezni. Brez skupnega napora za ohranitev normalne dostopnosti do zdravstvenih storitev se lahko čakalne vrste še podaljšajo. Zdravstveni delavci še vedno z entuziazmom stopajo v četrti val, a močno izčrpani," je opozoril minister.

Spomnil je, da se je s hudo epidemijo med prvimi v Sloveniji spopadel prav Dom starejših občanov Šmarje pri Jelšah, kjer se je z vodstvom pogovarjal o takratnih izkušnjah ter pripravljenosti na še boljše in varnejše procese, ki jih lahko zagotovijo v zdravstvenih ustanovah.

Z deležniki so se strinjali o preizkusu, ki ga inštitucije prestajajo na področju kadrovske podhranjenosti, saj »se je marsikatera medicinska sestra odločila zapustiti zahtevno delovno mesto in priložnost poiskati drugje, tudi v tujini«.

Da bi stanje izboljšali je Poklukar kot prvi minister napovedal pripravo novih izhodišč za aneks k splošnemu dogovoru, ki bo v prvi vrsti namenjen primarnemu zdravstvu in družinskim zdravnikom.