Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z danskim zunanjim ministrom Kofodom o krepitvi sodelovanja med državama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes na delovnem obisku v Københavnu srečal z danskim ministrom za zunanje zadeve Jeppejem Kofodom. Pogovor je bil namenjen krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Dansko, pregledu izvajanja prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU, aktualnim mednarodnim temam in ukrepom za zajezitev širjenja covida-19.

Slovenijo in Dansko povezujejo dobri in prijateljski odnosi ter redno in konstruktivno sodelovanje znotraj Evropske unije, zveze Nato ter v regionalnih in mednarodnih forumih. Ministra sta se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama, predvsem na tehnološkem in gospodarskem področju. Danska je bila leta 2020 med nordijskimi državami po izvozu prva zunanjetrgovinska partnerica Slovenije.

Ministra sta v pogovoru posebno pozornost namenila razmeram v Afganistanu, zlasti poteku evakuacij in posledicam političnih sprememb v državi. Zavzela sta se za intenzivno koordinacijo nadaljnjih aktivnosti in strategij znotraj Nata in Evropske unije. Priložnost za strateško razpravo o tem vprašanju bo tudi v okviru neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU, ki bo v začetku septembra potekalo v Sloveniji.

Ministra sta današnje srečanje izkoristila tudi za pogovor o aktualnih mednarodnih temah, s katerimi se sooča slovensko predsedstvo. Med njimi so ukrepi za zajezitev širjenja in blaženje posledic pandemije covida-19, transatlantski odnosi, Zahodni Balkan in migracije. Ministra sta potrdila pripravljenost za sodelovanje pri vseh ključnih strateških vprašanjih. Ena glavnih prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije je prispevati k učinkovitejšemu spopadu z različnimi kriznimi situacijami. »Za izboljšanje pripravljenosti na pandemije in za krepitev odpornosti zdravstvenih sistemov so še posebej pomembna prizadevanja za vzpostavitev evropske zdravstvene unije,« je poudaril minister dr. Logar.

V okviru obiska na Danskem se je minister dr. Logar sestal še s predsednikom Odbora za zunanjo politiko danskega parlamenta Martinom Lidegaardom, nekdanjim predsednikom vlade in generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Foghom Rasmussenom ter z visokimi predstavniki danskega logističnega podjetja A.P. Møller-Mӕrsk, največjega partnerja Luke Koper pri kontejnerskem prevozu. Sestanka na sedežu največjega globalnega logističnega podjetja v Københavnu se je udeležil tudi Dimitrij Zadel, predsednik uprave Luke Koper.