Skoči do osrednje vsebine

Slovenski kandidat Marjan Osvald izvoljen za namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Predstavnik Slovenije Marjan Osvald je bil na današnjih volitvah v okviru 27. Svetovnega poštnega kongresa v Abidžanu, Slonokoščena obala, izvoljen za namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze (UPU) za obdobje 2022 – 2025.
novoizvoljena kandidata pred panojem

Novoizvoljeni namestnik generalnega direktorja Mednarodnega urada Marjan Osvald in novoizvoljeni generalni direktor Mednarodnega urada Masahiko Metoki | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Marjan Osvald je mednarodno uveljavljen in cenjen strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami na poštnem področju. Izvoljen je bil v 2. krogu volitev z 86 glasovi. Za položaj so poleg slovenskega predstavnika kandidirali predstavniki Kameruna, Argentine in Ukrajine.

Države članice Svetovne poštne zveze so na kongresu izvolile tudi novega generalnega direktorja Mednarodnega urada, japonskega predstavnika Masahika Metokija.

Izvolitev slovenskega predstavnika predstavlja priznanje njegovemu dosedanjemu delovanju na poštnem področju in delovanju Pošte Slovenije doma in okviru Svetovne poštne zveze, obenem pa je tudi znak slovenskega ugleda v mednarodni skupnosti. Izvolitev je še posebej razveseljujoča glede na majhno število Slovencev, ki zaseda visoke položaje v sistemu Organizacije združenih narodov (OZN). Slovenska diplomacija izvolitvi in imenovanju slovenskih predstavnikov na različne položaje v mednarodnih organizacijah posveča veliko pozornosti in  si aktivno prizadeva za večjo zastopanost na pomembnih položajih v mednarodnih organizacijah.

Svetovna poštna zveza je druga najstarejša mednarodna organizacija na svetu. Ustanovljena je bila leta 1874 v Švici in ima svoj sedež v Bernu. Njena naloga je usklajevanje poštnih politik in poštnih sistemov med 192 državami članicami. Združuje več kot 700.000 poštnih podjetij po vsem svetu ter zagotavlja eno najbolj razvejanih svetovnih omrežij. Leta 1948 je postala specializirana agencija OZN. Prispeva k razvoju politike in aktivnosti OZN, ki so neposredno povezane s pospeševanjem socialnega in ekonomskega razvoja, ter sodeluje z ostalimi organizacijami v okviru OZN, kot so Mednarodna organizacija civilnega letalstva, Svetovna carinska organizacija, Mednarodna organizacija za standardizacijo, Mednarodna telekomunikacijska zveza, Mednarodna organizacija kriminalistične policije – Interpol, Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad. Slovenija je članica Svetovne poštne zveze od leta 1992.