Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs: Tudi v prihodnje se nadejam uspešnega sodelovanja z UNHCR

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes prek videokonferenčne povezave sestal s predstavnikom Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Rolandom Sebastianom Schillingom.
 Delegacija ministrstva na čelu z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom, sedijo za mizo, zadaj pano slovenskega predsedovanja

Delegacija ministrstva na čelu z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom. | Avtor: MNZ

Po uvodni predstavitvi dela in mandata predstavnika UNHCR za Srednjo Evropo Schillinga je minister Hojs s sodelujočimi izmenjal informacije o najpomembnejših aktualnih temah slovenskega programa predsedovanja Svetu EU. Med prioritetami na področju notranjih zadev je poudaril vzpostavitev dobro delujočega schengenskega območja in krepitev varovanja zunanjih meja, aktivnosti pri oblikovanju zakonodajnih aktov v okviru pakta o migracijah in azilu ter pomen zagotavljanja visoke ravni varnosti v EU in Sloveniji.

Izpostavil je tematiko celovitega upravljanja migracij s ciljem odpravljanja temeljnih vzrokov migracij in prisilnega razseljevanja ter prizadevanja v boju proti tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi. »Slovensko predsedstvo se zaveda migracijskih razmer v EU in svetu, prav tako spremljamo razmere v Afganistanu, vključno z morebitnimi migracijskimi in varnostnimi grožnjami, in pripravljamo nadaljnje korake,« je dejal Hojs. Ob tem je minister izrazil zaskrbljenost zaradi dogajanja na zunanji meji EU z Belorusijo ter ponovno obsodil beloruske poskuse instrumentalizacije ljudi v politične namene. »Na te razmere smo se odzvali z močnim političnim sporočilom, da instrumentalizacije migracij ne bomo tolerirali in bomo v duhu solidarnosti stali ob strani prizadetim državam članicam,« je minister povzel odziv notranjih ministrov EU iz razprave na izrednem srečanju minuli teden.

Sodelovanje z regijo Zahodnega Balkana je politična in strateška prioriteta Slovenije. Minister Hojs je sogovorniku predstavil Proces Brdo kot dober model regionalnega sodelovanja na področju notranjih zadev. V nadaljevanju je predstavil načrtovane aktivnosti v času slovenskega predsedovanja, predvsem ministrsko konferenco o zlorabah otrok na internetu, ki bo potekala v novembru, in decembrski forum EU Zahodni Balkan.

Minister Hojs je prepričan, da ima UNHCR v trenutnih razmerah glede migracij na svetovni ravni in v regiji zelo pomembno vlogo, saj dopolnjuje nacionalna prizadevanja za zagotavljanje ustrezne oskrbe in obravnave migrantov in prosilcev za mednarodno zaščito. »Nadejam se uspešnega sodelovanja tudi v prihodnje z željo po izboljšanju upravljanja migracij in zagotovitvi boljših pogojev za prosilce za azil, begunce in nezakonite migrante,« je zaključil.