Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z malteškim zunanjim ministrom Bartolom o krepitvi sodelovanja med sredozemskima državama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na uradnem obisku v Sloveniji gostil ministra za zunanje in evropske zadeve Malte Evarista Bartola. Pogovor je bil namenjen poglabljanju političnih in gospodarskih odnosov med Slovenijo in Malto, krepitvi sodelovanja na evropski in multilateralni ravni, sodelovanju Slovenije v sredozemski skupini ter drugim aktualnim mednarodnim vprašanjem.

Glavnina pogovora je bila usmerjena v prihodnost Evropske unije in izzive trenutnega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, predvsem na področju migracij in okrevanja evropskega gospodarstva.

Slovenija ima z Malto dobre in prijateljske odnose, sodelujeta pa na različnih področjih. Državi povezujejo članstvo v Evropski uniji, pripadnost evropskim vrednotam in sredozemska regija. Ena od pomembnih tem pogovora med ministroma je bilo upravljanje migracijskih tokov. Kot država z obmorsko lego bo Slovenija v prihodnje aktivno sodelovala v sredozemski skupini MED7, katere članica je tudi Malta. Zunanji minister dr. Logar se je malteškemu sogovorniku zahvalil za podporo Malte pri vključitvi Slovenije v to neformalno skupino.

Sogovornika sta spregovorila o mnogih skupnih stališčih do ključnih vprašanj Evropske unije in njenega delovanja v prihodnje. Ministra sta se zavzela za učinkovitejše usklajevanje držav na ravni Unije ter se strinjala glede krepitve njene vloge kot zanesljivega in dobrega partnerja v soseščini in svetu. Minister dr. Logar je sogovorniku predstavil izpolnjevanje prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU. Govorila sta tudi o Konferenci o prihodnosti Evrope, ki se nadaljuje v času slovenskega predsedovanja. Sogovornika sta se dotaknila še vprašanja širitve Evropske unije in Zahodnega Balkana ter drugih aktualnih mednarodnih dogajanj. Obravnavala sta tudi razmere in dogajanje v Afganistanu, pri čemer sta poudarila nujnost koordinacije in usklajenosti med državami članicami EU, ko gre za vprašanje soočanja s posledicami političnih sprememb v tej državi.

Zunanja ministra sta se pogovarjala tudi o migracijah, ki se bodo zaradi zadnjih dogodkov v Afganistanu gotovo okrepile. Zavzela sta se za nadaljevanje dela pri paktu o migracijah in azilu, ki bo omogočil usklajeno in na dolgi rok vzdržno migracijsko politiko na ravni EU.

V okviru uradnega obiska je državni sekretar Gašper Dovžan na pogovor sprejel stalnega sekretarja v malteškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Christopherja Cutajarja. V središču pogovora so bile prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, predvsem njena širitev na države Zahodnega Balkana in razmere v Afganistanu