Skoči do osrednje vsebine

Opravite nakup subvencionirane dijaške ali študentske vozovnice prek spleta

V sredo, 25. avgusta 2021, se začenja prodaja enotnih subvencioniranih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (IJPP), s katerimi je študentom, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih omogočen dostopnejši javni prevoz do izobraževalnega zavoda. Vlogo je mogoče oddati z uporabo svoje e-identitete (digitalno potrdilo ali smsPASS) na portalu eUprava.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob začetku prodaje subvencioniranih vozovnic vse dijake in študente pozval: »Uporabite elektronski postopek na eUpravi ter opravite nakup vozovnice od doma. Končno je ta storitev v celoti digitalizirana, poenostavljena, uporabniku prijazna ter omogoča, da namesto čakanja v vrsti, prihranite svoj čas ter opravite nakup z domačega naslonjača. Istočasno pa, kar je najpomembneje, s tem prispevate k zmanjšanju širjenja okužb s korona virusom ter na ta način zaščitite sebe in vaše najbližje pred morebitno okužbo. Začnimo to šolsko leto drugače. Preudarno, tudi s pomočjo elektronskih storitev, ki so nam na voljo.« 

V postopek, ki je v celoti digitaliziran, od oddaje e-vloge na portalu eUprava do nakupa vozovnice na spletnem mestu posameznega prevoznika, je vključenih več različnih deležnikov: Ministrstvo za javno upravo, ki je pripravilo e-vlogo, Ministrstvo za infrastrukturo, ki v ozadju naredi vse kontrole in odloča o upravičenosti do subvencionirane vozovnice, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer se pridobijo podatki o izobraževanju, Ministrstvo za notranje zadeve, kjer se pridobijo osebni podatki upravičenca, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje kjer se preveri status zaposlenosti in Olimpijski komite Slovenije, kjer se preverijo podatki o statusa športnika.

Da je možna popolnoma spletna pridobitev vozovnice, so se leta 2019 v postopek vključili tudi štirje prevozniki in sicer Arriva, Ljubljanski potniški promet, Nomago in Slovenske železnice, ki  so povezani v sistem SI-PASS. To omogoča, da se uporabnik v postopek prijavi samo enkrat. Poenostavljena je tudi spletna prodaja. Vsi napori ob spremembah gredo v smer poenostavitve celotnega postopka in s tem boljše uporabniške izkušnje. 

Kako poteka postopek nakupa?

Dijak ali študent na portalu eUprava s svojo e-identiteto (digitalno potrdilo ali smsPASS) odda vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice. V nekaj minutah prejme odgovor in ob pridobitvi pozitivne odločitve o upravičenosti do subvencionirane vozovnice, dobi aktivno povezavo, ki ga ob kliku preusmeri na spletno mesto, kjer lahko izbere želenega prevoznika in v njegovi spletni prodajni aplikaciji kupi vozovnico. Ker je uporabnik prijavljen s svojo e-identiteto (digitalno potrdilo ali smsPASS) lahko takoj kupi vozovnico. Ob prvem prevozu se ob stiku kartice IJPP z validatorjem na kartico naloži kupljena vozovnica.

Vlogo morajo oddati vsi tisti, ki prvič zaprosijo za subvencionirano vozovnico in tisti, ki želijo podaljšati veljavnost vloge iz preteklega šolskega oziroma študijskega leta. Podrobnejše informacije glede pridobitve subvencionirane vozovnice so v priloženem letaku in na spletnih mestih Ministrstva za javno upravo, Ministrstva za infrastrukturo, Integriranega javnega potniškega prometa (IjPP) in eUprava.

Tisti, ki nimajo e-identitete (digitalnega potrdila ali mobilne identitete smsPASS), ga z osebnim dokumentom lahko pridobijo na najbližji upravni enoti, kjer oddajo vlogo za pridobitev brezplačnega digitalnega potrdila, medtem ko lahko zahtevek za pridobitev mobilne identitete smsPASS oddajo na več prijavnih službah (Upravne enote, Centri za socialno delo, Finančni uradi RS, območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije,…).

Podrobnejše informacije o novostih in ugodnostih na področju vozovnic ter ponudbe javnega potniškega prometa (v skladu s spremembami Zakona o prevozih v cestnem prometu), so predstavljene na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo.