Skoči do osrednje vsebine

Minister z deželno glavarko Spodnje Avstrije predvsem o Zahodnem Balkanu

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v prostorih ministrstva sprejel deželno glavarko avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija mag. Johanno Mikl-Leitner. Glavne teme pogovora so bile prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU, Zahodni Balkan in migracije.
Minister Aleš Hojs in deželna glavarka Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner stojita pred zastavo EU in zastavo Slovenije, na steni je umetniška slika.

Minister Aleš Hojs in deželna glavarka Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner | Avtor: MNZ

1 / 2

Sogovornika sta se uvodoma strinjala, da Slovenija in Avstrija na področju notranjih zadev že tradicionalno dobro sodelujeta. Odlično je tudi sodelovanje med policijama na lokalni, regionalni in državni ravni.

V pogovoru o prednostnih nalogah Slovenije med predsedovanjem Slovenije Svetu EU je minister Hojs izpostavil krepitev sodelovanja z Zahodnim Balkanom. Tu je na področju notranjih zadev med drugim poudarek na krepitvi sodelovanja in skupnih aktivnostih v boju proti zlorabam otrok prek interneta, pri migracijah pa na postopkih skupnega vračanja v države izvora. Poudaril je nujnost tesnega sodelovanja pri aktivnostih za podporo državam Zahodnega Balkana pri pridruževanju evroatlantskim integracijam in prenosu standardov EU.

Sogovornika sta govorila tudi o migracijah in zaščiti zunanjih meja EU, predvsem o migracijskih razmerah v Latviji, Litvi in na Poljskem zaradi pritiskov iz Belorusije (o tem so notranji ministri prejšnji teden razpravljali na izrednem srečanju) in o razmerah v Afganistanu. Glede slednjega kot predsedstvo pripravljamo nadaljnje korake.