Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek na AGRI: »Veterinarji, zaslužite si aplavz za ohranjanje zdravja in varstva živali v težkih časih korona krize.«

Torek je na sejmu AGRA minil v znamenju veterinarjev, sadjarjev, vinarjev in vinogradnikov ter konjerejcev. Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil veterinarskega in sadjarskega posveta ter sodeloval na seji Odbora za kmetijstvo na temo strateškega načrta Skupne kmetijske politike. Potekal je tudi posvet ob 20. obletnici ustanovitve Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja ter okrogla miza o afriški prašičji kugi

Po jutranjem klepetu z obiskovalci sejma, se je minister Podgoršek udeležil veterinarskega posveta, kjer se je v uvodnem nagovoru dotaknil aktualnih tem na področju veterinarstva: afriške prašičje kuge, dobrobiti živali in rabe antibiotikov pri živalih. Zahvalil se je veterinarjem za njihovo pomembno vlogo pri ozaveščanju in informiranju o smrtonosni bolezni med prašiči, ki se širi po Evropi, jih pozval k nadaljnji ničelni toleranci do nehumanega ravnanja z živalmi ter pohvalil, da Slovenija sodi med prve štiri države z najmanjšo rabo antibiotikov zaradi odgovorne in preudarne rabe.  

Minister Podgoršek je sodeloval tudi na sadjarskem posvetu, kjer je poudaril: »Ministrstvo si bo tudi v prihodnje v okviru strateškega načrta Skupne kmetijske politike 20232027 prizadevalo, da boste sadjarji deležni ustreznih razvojnih podpor in kar najbolj ugodnega okolja tudi v prihodnje.« Tako minister kot državni sekretar mag. Aleš Irgolič, ki je imel uvodni nagovor, sta sadjarje pozvala, naj kljub številnim vremenskim nesrečam, ki so tudi letos prizadele sadjarski sektor, vztrajajo, saj ima ta sektor v Sloveniji pomembno tradicijo.

Na razstavnem prostoru ministrstva je potekal posvet ob 20. obletnici ustanovitve Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželj. Na njem je generalni direktor mag. Miran Mihelič predstavil agencijo, njene dosežke, cilje in vizijo; minister Podgoršek, ki je nagovoril vse zbrane goste, pa se je zahvalil za dobro vodenje agencije in podaril njeno pomembnost pri izvajanju ukrepov skupne kmetijske in ribiške politike.

Na ministrskem delu sejmišča je bila izvedena tudi okrogla miza o afriški prašičji kugi. Udeležili so se je Matjaž Guček, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze

Slovenije, Alojz Varga, predsednik Slovenske zveze prašičerejcev in Branko Virag, predsednik Združenja kmetijskih podjetij. Sogovorniki so se strinjali, da bi prihod te bolezni v Slovenijo povzročil veliko ekonomsko škodo, zato je edino »zdravilo« za to bolezen preventivno ravnanje. Pozvali so vse rejce prašičev k nadaljnjemu strogemu spoštovanju biovarnostnih ukrepov, s katerimi se učinkovito preprečuje vnos bolezni v hleve, in k rednemu obveščanju veterinarskih služb o vseh opaženih bolezenskih znakih pri živalih in prijavljanju poginulih živali. Strinjali so se, da je potrebno še naprej kontinuirano ozaveščati in informirati tudi širšo javnost o nevarnostih afriške prašičje kuge in načinih njenega prenosa.

Ker je torek na AGRI tudi dan vinarjev in vinogradnikov, se je minister Podgoršek srečal z vinsko kraljico 2020 in podelil medalje 47. odprtega državnega ocenjevanja vin,11. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin Vino Slovenija Gornja Radgona in 3. ocenjevanja tramincev ITC – International Traminer Challenge. Na dogodku je bil razglašen tudi vinar leta, ki je postal Puklavec Family Wines.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je udeležil posveta kmečkih žena, kjer so razpravljali o problematiki psihološkega zdravja na podeželju. »Prizadevali si bomo za zagotavljanje svetovanja s področja duševnega zdravja in v okviru kmetijske politike naslavljali teme, ki bodo zagotavljale stabilnost kmetij,« je povedal državni sekretar, ki se je udeležil tudi predstavitve slovenskih avtohtonih pasem konj in podelil priznanja rejcem.

Sreda bo na sejmu AGRA v znamenju prašičerejcev, rejcev drobnice, slovenskih zadružnikov, zamejskih Slovencev in kmetijsko-živilskega šolstva. Na temo kmetijskih šol in (ne)odločanja mladih za poklic kmeta bo na razstavnem prostoru ministrstva potekala zanimiva okrogla miza. Osrednji dogodek jutrišnjega dne bo predstavitev rezultatov javnih posvetovanj o strateškem načrtu Skupne kmetijske politike, ki se ga bosta udeležila minister Podgoršek in državni sekretar Irgolič.