Skoči do osrednje vsebine

Sejem AGRA danes v ospredju s čebelarji, gozdarji in mladimi kmeti

Drugi dan na sejmu AGRA je bil namenjen čebelarjem, gozdarjem, mladim kmetom in sodobnim kmetijskim tehnikam. Popoldne je potekala tudi prva okrogla miza na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) na pomembno temo »Vplivi podnebnih sprememb na kmetijstvo – kakšne so rešitve in učinkoviti ukrepi«.

Minister dr. Jože Podgoršek in sodelavci so bili tekom dneva vključeni v številne aktivnosti in sodelovanje na dogodkih, sejem pa je obiskalo tudi veliko število obiskovalcev, ki so po letu premora zaradi epidemije covid-19 pogrešali največji kmetijsko živilski dogodek v Sloveniji.

Janez Erjavec, dr. Jože Podgoršek in Boštjan Noč otvarjajo čebelnjak

Na sredini minister dr Jože Podgoršek, na levi strani predsednik uprave pomurskega sejma Janez Erjavec na desni pa predsednik ĆZS Boštjan Noč otvarjajo čebelnjak | Avtor: MKGP

1 / 3

Današnji dan so obiskovalci lahko začeli na razstavnem prostoru MKGP. Ob jutranji kavi in dobrotah kmetijskih šol, so se ministru dr. Jožetu Podgoršku pridružili naključni obiskovalci, kjer so v sproščenem klepetu izmenjali različna mnenja in poglede, prakse ter aktualno stanje na različnih področjih od koder so prihajali.

Minister se je nato udeležil svečane razglasitve in podelitve priznanj 2. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in 20. ocenjevanja medu. Izpostavil, je da bo Ministrstvo po težki sezoni čebelarjem ponudilo roko, saj je v pripravi pomoč zanje. Dotaknil se je tudi ciljev predsedovanja Svetu Evropske unije na področju kmetijstva, saj so ti povezani tudi s čebelarstvom: »V našem mandatu želimo nadaljevati delo na dosjeju označevanja mešanic medu. Podpira ga veliko držav članic EU. Upamo, da bomo zadevo izpeljali na začetku prihodnjega leta ob francoskem predsedovanju.«. Na dogodku so bile podeljene tudi plakete  in nagrade za najboljše med različnimi vrstami medu. Naslov Šampiona je v letu 2021 osvojil Gozdni med čebelarstva Kapš iz Straže. Popoldan je minister skupaj s predsednikom čebelarske zveze Slovenije Boštjanom Nočem in predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem sodeloval tudi pri odprtju prvega vzorčnega čebelnjaka na sejmu. Minister je današnji dan na sejmu izkoristil tudi za srečanje z večjimi razstavljavci, ki so izrazili zadovoljstvo, da je sejem odprl svoja vrata ter s tem omogočil poslovne aktivnosti, strokovne razprave in druženja,  še posebej pa je povpraševanje po določenih produktih, opremi in mehanizaciji zelo veliko.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je udeležil strokovnega posveta z naslovom »Strokovne tehnologije v kmetijstvu«, ki ga je organizirala Zveza podeželske mladine Slovenije. Poudaril je, da MKGP daje velik poudarek digitalizaciji, ki je za kmetijstvo pomembna tudi z ekonomskega in socialnega vidika življenja na podeželju, kot tudi v okviru strateškega načrta in načrta za okrevanje in odpornost.

Državni sekretar Anton Harej je imel pozdravni nagovor na otvoritvi tekmovanja "Prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago". V svojem govoru je poudaril, da sta varnost in skrb za zdravje v gozdarstvu potrebna in mogoča. Udeležencem je zaželel veliko sreče in ponovno poudaril pomen varnosti, ki mora biti pri rokovanju z motorno žago vedno v ospredju. V popoldanskem delu, se je podelitve priznanj udeležil tudi minister dr. Jože Podgoršek, ki je izpostavil pomen varnega dela v gozdu in nagrajencem tudi izročil priznanja.

Državna sekretarja sta si skupaj z ministrom ogledala tudi stojnice Lokalnih akcijskih skupin, ki prikazujejo pravo živo sliko življenja in aktivnosti na podeželju. Zveza slovenske podeželske mladine pa je vodstvu ministrstva predstavila tržnico mladih kmetov, ki so navdušili s svojimi inovativnimi produkti in pristopi. 

Ministrstvo je pripravilo tudi prvo okroglo mizo »Vplivi podnebnih sprememb na kmetijstvo – Kakšne so rešitve in učinkoviti ukrepi«. Sodelovali so profesorica na Biotehniški fakulteta Univerze v Ljubljani dr. Lučka Kajfež Bogataj, predstavnica Agencije Republike Slovenije za okolje, dr. Andreja Sušnik, vodja sektorja za podnebne spremembe na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Martin Batič in v.d. generalne direktorice Direktorata za kmetijstvo Maša Žagar. Vsi sogovorniki so se strinjali, da se premalo zavedamo podnebnih sprememb. Slednja je na okrogli mizi izpostavila, da se je potrebno zavedati, da gre pri kmetijstvu tako za blaženje kot prilagajanje na podnebne spremembe. »Potrebno je zavedanje in osveščanje potrošnikov kaj pomeni lokalna hrana in pridelava, saj lahko le to prispeva k blaženju podnebnih sprememb. Vedeti moramo, da tovorni promet prispeva veliko k emisijam toplogrednih plinov in s tem prispeva k podnebnim spremembam. V nadaljevanju se je dotaknila ciljev Evropskega zelenega dogovora, ki daje težko breme na pleča proizvajalcev hrane. »Na eni strani imamo zahteve po bolj okolju prijaznem delovanju, na drugi strani pa zagotavljanje kvalitetne hrane in samooskrbe. Ključna pa je motivacija kmetov. Ministrstvo mora narediti ukrepe ki bodo privlačni pa vendar okoljsko učinkoviti«.

Jutrišnji dan na sejmu bo posvečen živinorejcem, semenarjem in ekološkemu kmetijstvu. Dopoldne so obiskovalci znova vabljeni na razstavni prostor MKGP na sproščen klepet ob kavi z ministrom. Ob 14ih bo potekala okrogla miza z naslovom »Pomen predsedovanja Svetu EU za slovensko kmetijstvo, na kateri bo sodeloval minister dr. Jože Podgoršek (prenos bo preko FB MKGP). Minister pa bo sprejel tudi nekdanje ministre, pristojne za kmetijstvo, ki so v preteklih 30ih letih pustili svoj pečat v sektorju kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Vabljeni.