Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek: »Zahvala gre vsem deležnikom, da smo v času epidemije zagotavljali zadostno količino hrane.«

Vrata je odprl 59. mednarodni kmetijsko – živilski sejem AGRA. Po letu premora zaradi epidemije covid-19 je sejem odprl predsednik Republike Borut Pahor, ki je navzoče opozoril na pomen prehranske varnosti in nujnost ukrepanja na področju podnebnih sprememb. Minister dr. Jože Podgoršek je v nagovoru izpostavil, da potrebujemo srečanje kot je sejem AGRA. »Čakali smo dogodek, na katerem lahko dokažemo, da se kmetijstvo počasi vrača v stanje pred epidemijo. Kmetijstvo še vedno živi«.

Uradni otvoritvi je sledil voden ogled sejma, predsednik RS Pahor in minister Podgoršek pa sta s predsednico Zveze podeželske mladine Anjo Mager tudi zasadila oreh po zaključku projekta Nemoč podeželja. Letošnja država partnerica sejma AGRA je Francija, ki se obiskovalcem med drugim predstavlja s svojimi posebnostmi na področju kulinarike.

Dr. Jože Podgoršek si z Borutom Pahorjem in ostalimi predstavniki delegacij ogleduje sejem

Minister dr. Jože Podgoršek in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor | Avtor: Tamino Petelinšek (STA)

1 / 3

Minister dr. Jože Podgoršek je v nagovoru ob otvoritvi sejma poudaril, da je najpomembnejše, da so se udeleženci sejma spet srečali v živo, deležnikom v prehranski verigi pa se je zahvalil, da smo imeli v času epidemije dovolj hrane. »Sodelovanje in povezovanje je nujno, da bomo imeli dovolj kakovostne hrane, pohvala gre tudi trgovcem, ki so v krizi prevzeli del tveganja pri oskrbi s hrano.« Minister je v nadaljevanju tudi izpostavil, da bo ena ključnih vsebin pogovorov in razprav na tokratnem sejmu priprava Strateškega načrta Skupne kmetijske politike (SKP). »Pridobili smo veliko pozitivnih pobud, ki nam bodo pomagale bolje pripraviti Strateški načrt SKP.«

Slavnostni govornik sejma je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V slavnostnem nagovoru je opozoril na pomen prehranske varnosti. Po njegovih besedah nam mora biti cilj, da imamo primerno pridelavo hrane na vsaj nekaterih ključnih področjih, pri čemer je treba upoštevati, da se prehranske navade spreminjajo. Predsednik je še izpostavil pomen boja proti podnebnim spremembam, kjer se mora boriti tudi kmetijstvo. »Stanje okolja je slabše kot smo doslej verjeli. Kmetijstvo s svojim delovanjem ne sme pospeševati podnebnih sprememb ampak se proti njim boriti.«

Ponovne izvedbe sejma v živo je bil vesel predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Povedal je, da smo v zadnjih dveh letih zdravje postavili na prvo mesto. Za dobro zdravje niso pomembna samo zdravila in cepiva ampak tudi dober prehranski sistem. Prav zato se mu zdi sejem AGRA v tem trenutku zelo pomemben. Izpostavil je tudi, da bo kljub manjšemu številu razstavljavcev, letos sejem ponudil enako dobre vsebine kot pred leti.

Prisotne so pozdravili in nagovoril tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič,  predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) dr. Tatjana Zagorc ter francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari.

Ministrstvo se na sejmu letos predstavlja z razstavnim prostorom v hali A. Osrednje teme letošnje predstavitve so predsedovanje Slovenije Svetu EU, promocijska kampanja Ohranimo domače, slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila ter sodobni tehnološki postopki za opravljanje gozdne sečnje. Na razstavnem prostoru obiskovalci dobijo tudi  informacije o delu Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, o ukrepih kmetijske politike, seznanjajo pa se tudi s slovenskimi zaščitenimi proizvodi v EU ter vsebinah na področju gozdarstva. Jutri bo na razstavnem prostoru potekala tudi okrogla miza z naslovom Vplivi podnebnih sprememb na kmetijstvo; ob 14ih bo tudi neposredni prenos preko FB strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).