Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca »Ženske in njihov položaj na podeželju«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo mednarodno konferenco ob robu 59. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2021. Naslov letošnje konference je bil »Ženske in njihov položaj na podeželju«.

Mednarodne konference se je udeležilo 11 delegacij držav članic Evropske unije (EU) in partneric Zahodnega Balkana. Minister dr. Jože Podgoršek je v uvodnem nagovoru poudaril, da podeželske ženske pogosto izostajajo iz procesov soodločanja, izobraževanja in socialnih aktivnosti, zaradi oskrbe otrok in družinskih članov. »Želimo si izboljšati aktivno participacijo žensk v družbi in njihovo izobraževanje in usposabljanje. Obe zadevi bi izboljšati trenutni položaj žensk v družbi« je dodal.

Zbrane je nagovorila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije ga. Irena Ule. V svojem govoru je izpostavila številne težave. »Položaj kmečke žene je zapostavljen, saj bi nas najraje privezali za štedilnik. Nihče ne opazi, kadar dobro kuhamo, pospravljamo, skrbimo za bolne in onemogle, ko pospravljamo dvorišča. Hitro pa se širijo govorice, če nam kje spodleti. Na papirju imamo enake pravice, a so pogosto poteptane v družinah ali v družbi.« Dodala je, da so veseli sprejetja deklaracije, ki pa jo bo potrebno sedaj uveljaviti v praksi.

S povedanim se je strinjal tudi namestnik regionalnega direktorja Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) za Evropo in Centralno Azijo Nabil Gangi. Dodal je, da so ženske ključne za socialni in ekonomski razvoj podeželja. Izpostavil je problematiko (ne)plačevanja ženske delovne sile. »Ta je tako spregledana, se zdi tako nepomembna, da je večina žensk v ruralnih delih neplačanih ali pa zelo slabo plačanih za svoje delo. To izhaja iz dejstva, da se delo žensk smatra kot odgovornost.«

Položaj žensk na kmetijah sta s konkretnimi primeri predstavili tudi ga. Maria Mader-Tschertou, predsednica Kmečke izobraževalne skupnosti in zbornična svetnica Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov, ter mag. Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine.

Ob zaključku mednarodne konference so predstavniki enajstih delegacij sprejeli deklaracijo. V njej so poudarili pomen enakih pravic žensk in pozdravili prihodnje sodelovanje in dodatna prizadevanja v smeri iskanja rešitev za celosten razvoj evropskega podeželja.

V popoldanskem času je minister pozdravil tudi udeležence 51. generalne skupščine Stalne delovne skupine za regionalni razvoj podeželja na območju Jugovzhodne  Evrope (SWG RRD), ki ji predseduje generalni sekretar te organizacije g. Boban Ilič.