Skoči do osrednje vsebine

Po letu premora ministrstvo v Gornji Radgoni na 59. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) se bo po letu premora zaradi epidemije covid-19, predstavilo na mednarodnem kmetijskem sejmu AGRA, ki bo potekal od 21. do 26. avgusta v Gornji Radgoni. Osrednje vsebine letošnje predstavitve MKGP bodo predsedovanje Slovenije Svetu EU, promocijska kampanja Ohranimo domače in promocija slovenskih zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil. Letošnja predstavitev na sejmu AGRA spodbuja k poseganju po lokalnih proizvodih, k ohranjanju domače pridelave in spoštovanju domačega okolja.
Logotip sejma AGRA

Logotip sejma AGRA | Avtor: Pomurski sejem

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) že vrsto let aktivno sodeluje na največjem mednardnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA. Na njem se od soboto do četrtka zvrstijo številni pomembni dogodki in aktivnosti za sektor kmetijstva, živilske industrije, gozdarstva ter kmetijske opreme. Na sejmu se srečuje strokovna, politična, gospodarska in druga javnost, še vedno pa ostaja pomemben dogodek za številne obiskovalce, ki prihajajo na obisk tega sejma. Sejem je namreč tradicionalno prostor za spoznavanje novosti in družabna srečanja številnih obiskovalcev z vse Slovenije.

Predstavitev ministrstva na sejmu AGRA

Predsedovanje Slovenije Svetu EU, s poudarkom na vodenju Sveta za kmetijstvo in ribištvo, bo ena od osrednjih tem razstavnega prostora MKGP (hala A) – predstavili ga bomo z osvetljenimi panoji, na katerih bodo nanizana dejstva in zanimivosti o predsedovanju. Predstavljali bomo promocijsko kampanjo Ohranimo domače, slovenske zaščitene kmetijske pridelke in živila ter sodobne tehnološke postopke za opravljanje gozdne sečnje (na voljo bo simulator gozdne sečnje). Kot je že uveljavljena praksa, bodo na našem razstavnem prostoru obiskovalci dobili informacije o delu Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ali od njih pridobili koristne informacije povezane z ukrepi kmetijske politike, se seznanili z delovanjem Konzorcija evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov ter izvedeli novosti na področju gozdarstva.

Na razstavnem prostoru bomo tudi letos organizirali tematsko aktualne okrogle mize – pet jih bo, potekale pa bodo od nedelje, 22. avgusta, do vključno četrtka, 26. avgusta, od nedelje do vključno srede ob 14:00 uri, v četrtek pa ob 11:00 uri. Teme bodo aktualne: Vplivi podnebnih sprememb na kmetijstvo – kakšne so rešitve in učinkoviti ukrepi?; Je predsedovanje Svetu EU priložnost za slovensko kmetijstvo?; Afriška prašičja kuga – kako se zavarovati pred to boleznijo?; Zakaj kmetijstvo mladih ne zanima?; Kaj nam prinaša strategija EU za gozdove? Okrogle mize bodo tudi prenašane v živo tudi preko FB profila MKGP.

Na sejmu AGRA bomo posebej izpostavili tudi razpravo o prihodnosti in izzivih ekološkega kmetijstva ter rezultate javnega posvetovanja Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023–2027.

Tudi letos bo MKGP podprlo predstavitev kmetijskih šol na sejmu, ki se bodo predstavljale poleg razstavnega prostora ministrstva.

Dan pred sejmom AGRA mednarodna ministrska konferenca

Dan pred začetkom sejma AGRA ministrstvo v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju organizira tudi mednarodno konferenco. Tema letošnje mednarodne ministrske konference, ki bo prednostno usmerjena na partnerice Zahodnega Balkana, bo »Ženske in njihov položaj na podeželju«. Kmetijski ministri Zahodnega Balkana in nekaterih držav članic Evropske unije oziroma njihovi namestniki bodo razpravljali o reševanju izzivov podeželskega prostora, ki jih prinašajo obstoječe in nove politične iniciative v luči krepitve položaja ter vloge žensk na podeželju v evropski regiji. Ob koncu mednarodne ministrske konference bo sprejeta tudi skupna izjava.

Program aktivnosti MKGP (mednarodno konferenco in okrogle mize v času sejma) bo možno spremljati tudi na FB profilu MKGP.

Podrobnejše informacije: