Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs s slovaškim kolegom Mikulcem predvsem o migracijah

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v Portorožu sestal s slovaškim notranjim ministrom Romanom Mikulcem. Pogovarjala sta se o aktualnem dogajanju v EU in svetu, ki zaznamuje slovensko predsedovanje, to so predvsem migracijske razmere v Latviji, Litvi in na Poljskem zaradi pritiskov iz Belorusije ter o razmerah v Afganistanu.

Slovenija in Slovaška sta že izrazili solidarnost z Litvo, po potrebi bosta solidarnost izrazili tudi z Latvijo in Poljsko. Tako je Slovenija Litvi donirala 10 km tehničnih ovir, v kratkem pa bosta tja napotena dva slovenska policista, ki bosta litovskim policistom pomagala pri nadzoru meje z Belorusijo.

Kot je že po včerajšnjem izrednem srečanju ministrov za notranje zadeve EU, ki je bilo namenjeno razmeram na zunanji meji EU z Belorusijo, povedal predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve minister Aleš Hojs, slovensko predsedstvo intenzivno spremlja situacijo v Afganistanu. Zaradi tamkajšnjih razmer in možnega vpliva na varnostne razmere v EU pripravljamo nadaljnje ukrepe.

Ministra sta si v pogovoru, ki je potekal v prijetnem in konstruktivnem vzdušju, izmenjala tudi izkušnje o evakuaciji lokalnega osebja v Afganistanu, ki je sodelovalo z vojaki obeh držav v Afganistanu.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in slovaški minister za notranje zadeve Roman Mikulec se rokujeta v Portorožu.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je s slovaškim kolegom Romanom Mikulcem srečal v Portorožu. | Avtor: MNZ