Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek z ribiško inšpekcijo in morskimi ribiči

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na delovnem obisku na Obali. Dopoldne se je seznanil z delom Inšpekcije za ribištvo na morju. Popoldne pa se je sestal tudi s predstavniki slovenskih ribičev, ki jim je predstavil aktualne vsebine in aktivnosti ministrstva na področju ribištva.

V dopoldanskem delu obiska se je minister pridružil posadki čolna ribiške inšpekcije, ter si ogledal delo le-te na terenu. Minister je ob obisku izpostavil, da je sodelovanje med ministrstvom in inšpekcijo zelo dobro, potrebne aktivnosti pa vsakodnevno dobro tečejo. »Danes sem videl učinkovitost inšpekcijske službe na morju, uporabnost njihovega plovila, ki je zelo dobro opremljeno za izvajanje svojih nalog v slovenskem morju«, je dejal minister. Naloga ribiške inšpekcije na morju je zelo pomembna. Med drugim vrši nadzor nad gospodarskimi in rekreacijskimi ribiči na morju, kot tudi v pristaniščih, izvaja pa tudi nadzor, kar se tiče trženja oziroma spoštovanja področnih predpisov v verigi dodane vrednosti ribiških proizvodov ter nadzor na morju po arbitražni razsodbi.

V popoldanskem delu obiska se je minister sestal s predstavniki morskih ribičev.  Predstavil jim je aktualne vsebine in aktivnosti ministrstva na področju ribištva, tudi v luči vodenja Sveta EU. Ribiči so ministru tudi predstavili stanje na področju ribolova, izkušnje in nekatere ovire s katerimi se soočajo ter tudi aktivno sodelovali v razpravi s predlogi za izboljšanje položaja ribičev in boljšega podpornega okolja za delo na morju oziroma predpisov.

Minister dr. Podgoršek je sicer izrazil zadovoljstvo, da se je v lanskem letu dvignila količina izlovljenih rib v slovenskem morju, saj je izlov znašal okoli 150 ton. »Seveda z zaskrbljenostjo spremljamo razmere na slovenskem morju, vendar tudi ribiči sami izpostavljajo, da je to del naravnih fluktuacij samih količin rib. Pričakujemo bistveno boljšo jesen, tudi po izkušnjah ribičev pričakujemo, da bi bila letošnja letina zelo primerljiva s prejšnjimi leti, kar se samega izlova tiče,« je še dejal minister. V primerjavi z lanskim letom je bil letošnji ulov slabši od lanskega, vendar je primerljiv z ulovom v letih 2017, 2018 in 2019.