Skoči do osrednje vsebine

Pogoj PCT ohranja karseda normalen družbeni utrip

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc se je danes v prostorih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v družbi državnega sekretarja Cveta Uršiča sestal s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS) in Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS glede zagotavljanja pogojev PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani).
Državni sekretar Simon Zajc

Državni sekretar Simon Zajc | Avtor: Nebojša Tejić

Državni sekretar Zajc je pojasnil, da predvsem v gostinstvu in turizmu ter določenih storitvenih dejavnostih izpolnjevanje PCT pogoja ni omejitev. Ravno pogoj PCT omogoča nemoteno izvajanje teh dejavnosti, saj z njim varujemo zdravje zaposlenih in potrošnikov. Na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 sofinanciranje skrajšanega delovnega časa zaposlenih v tem trenutku prav tako ni mogoče.

V tem tednu je za številne dejavnosti v veljavo stopila tudi nova ureditev, po kateri morajo zaposleni v številnih dejavnostih na 48 ur ali 72 ur opravljati HAG oziroma PCR teste in tako zagotavljati izpolnjevanje pogoja PCT, v kolikor niso preboleli covid-19 ali proti virusu niso ustrezno cepljeni. Spremenjena periodika vsaj v tem tednu še ne velja za zaposlene, ki delajo v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program. Testi zanje do vključno 22. avgusta veljajo teden dni po odvzetju brisa.

Vseeno pa bo spremenjena periodika obveznega testiranja za gospodarstvo, predvsem za manjše poslovne subjekte na obrobju Slovenije, predstavljala veliko obremenitev, česar se zavedamo tudi na ministrstvu. Državni sekretar bo zato pozval Ministrstvo za zdravje k zagotovitvi mreže mest za testiranje po celotni Sloveniji, in sicer na način, da bodo delovni procesi brez težav stekli že v ponedeljek zjutraj – ne glede na kraj opravljanja dejavnosti.

V razpravi o plačilu obveznega testiranja zaposlenih so predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije poudarili, da pričakujejo nedvoumno tolmačenje zakonodaje, kdo mora plačati testiranje. So se pa vsi sogovorniki strinjali, da je cepljenje zaposlenih najboljša rešitev v dani situaciji, sploh ob dejstvu, da obstaja cepivo, ki je za državljane brezplačno. Tistim, katerim zdravstveno stanje ne omogoča, da se cepijo, bo brezplačno testiranje tudi v prihodnje vedno na voljo.