Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. avgusta 2021.

Pomoč Severni Makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Druga odprava slovenske enote se je po jutranjem sestanku z lokalnimi oblastmi seznanila z dosedanjim operativnim delom v skupni avstrijsko-slovenski bazi, si ogledala teren z vozili ter opravila oceno stanja na terenu iz zraka. Opravljena je bila menjava moštva s prevzemom vseh operativnih nalog, postavljen je bil nov štab slovenske enote, izvedena je bila priprava intervencijskih sredstev za posredovanje na terenu za naslednji dan. Prva odprava slovenske enote se je med tem pripravila na povratek v Slovenijo.

Vodstvo enote se je popoldne srečalo še z županom občine Berovo in poveljnikom lokalne Civilne zaščite (CZ). Na zaprosilo poveljnika CZ Berovo je bila na intervencijo v vas Vinica poslana enota 12 slovenskih gasilcev s 4 vozili ter nalogo varovanja gozda in naselja ob deponiji, na kateri je izbruhnil požar odpadkov. Požar so uspešno omejili in ga v dokončno pogasitev prepustili lokalni gasilski enoti.

V popoldanskih urah je območje Berova prešla nevihta, ki je vsaj delno omilila razmere. Verjetnost za širitev požara danes ni, za jutri pa je predviden nadzor požarišča in odločitev o nadaljnjih korakih glede na razmere.

 

Neurje

Dne 11. 8. 2021 je popoldanska vremenska fronta prizadela območja občin Ljubljana, Medvode, Metlika in Muta. Po sedaj zbranih podatkih so zaradi neurja s točo posredovali gasilci iz petih prostovoljnih gasilskih društev in ene poklicne enote. Tako je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, močan veter pa je odkril več streh objektov in podrl več dreves. V občini Muta je meteorna voda tudi zalila bazen s pitno vodo.

 

Suša

Izpostava Postojna

Ob 9.12 je bil v vodotoku Cerkniščica pri Dolenji vasi, občina Cerknica, opažen večji pogin rib. Po ogledu dogodka je ugotovljeno, da je do pogina prišlo zaradi premajhnega vodostaja in posledično nizke vsebnosti kisika v vodi. Člani ribiške družine (RD) Cerknica bodo tekom dneva poginule ribe odstranili iz vode, še živeče pa izlovili in preselili v večji vodotok. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.02 se je na območju Mavrinca, občina Kranjska Gora, izgubila pohodnica. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so jo našli, pospremili do ceste in prepeljali na Vršič.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.47 je nad slapom Boka v občini Bovec med vzponom omagal planinec. Aktivirani so bili reševalci GRS Bovec in helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika, ki je planinca prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.46 je na Kopah, na poti od Pungarta proti Ribniški koči, občina Slovenj Gradec, pohodniku zastalo srce. Oskrbeli so ga reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) in ga ob pomoči reševalcev GRS Maribor prenesli v helikopter Slovenske vojske, ki ga je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.21 se jev vasi Šentjurje, občina Ivančna Gorica, pri spravilu lesa prevrnil traktor in pod seboj pokopal voznika. Aktivirani so bili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stična in Temenica. Reševalci NMP so na kraju ugotovili smrt ponesrečenca, ki je bil ujet pod traktorjem. Gasilci so ga s tehničnim posegom rešili in ga prenesli do vozila pogrebne službe. Na kraju je bila tudi policija.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 14.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Ilirsko Bistrico, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali mesto pristanka ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe v helikopter

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 9.13 so na plaži ob zdravilišču Strunjan, občina Piran, iz morja potegnili utopljenca. Reševalec iz vode ga je oživljal do prihoda reševalcev NMP. Kljub hitri pomoči je izgubil življenje. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 16.24 sta v naselju Srednja Bela, občina Preddvor, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in reševalcem, ki so oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 23.11 je na AC od Lesc proti galeriji Moste v smeri Jesenic, naselje Vrba, občina Žirovnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.07 so gasilci PGD Stična ob povratku iz intervencije naleteli na prometno nesrečo motoristke v Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica. Gasilci so na kraju zavarovali kraj dogodka ter do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanki.

Ob 17.18 je v ulici Šutna v centru Kamnika voznica z osebnim vozilom trčila v potopni stebriček. Pri tem je prišlo do razlitja večje količine motornega olja. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, madež na površini okoli 20 kvadratnih metrov posuli z absorbentom, očistili cestišče ter nudili pomoč pri nalaganju vozila na vozilo avtovleke.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.24 sta na hitri cesti H4, na odseku med Vipavo in razcepom Nanos, občina Vipava, trčila tovorno in osebno vozilo. Poškodoval se je voznik osebnega vozila. Reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina so ga oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Postojna so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanca, odklopili akumulator vozila, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in počistili cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.40 je med avtocestnima priključkoma Mirna Peč in Novo mesto-zahod v smeri Obrežja, občina Novo mesto, osebno vozilo s počitniško prikolico trčilo v obcestno ograjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so izvedli zavarovanje kraja dogodka, odklopili akumulator, pregledali vozilo in prikolico ter zavarovali plinsko jeklenko. Poškodovanih ni bilo. Dežurni delavci Darsa in cestnega podjetja so poskrbeli za ureditev obvoza in postavitev prometne signalizacije. V času nesreče je bila avtocesta zaprta.

Izpostava Postojna

Ob 15.43 sta na cesti Kozina–Starod, v bližini naselja Obrov, občina Hrpelje - Kozina, trčili osebno in kombinirano vozilo. Poškodovalo se je šest oseb. Gasilci PGD Materija so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, pomagali pri iznosu poškodovancev iz vozil ter jim nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP Ilirska Bistrica, Sežana in Postojna so poškodovane osebe dokončno oskrbeli ter štiri poškodovance prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 21.36 je na Spodnjem trgu v Škofji Loki, zagorelo pozabljeno olje na štedilniku v stanovanjskem objektu. Požar se je razširil na celotno kuhinjo. Lastnik se je pri poskusu gašenja požara opekel po obeh rokah in se nadihal ogljikovega monoksida. Reševalci NMP Škofja Loka so oskrbeli poškodovano osebo. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so požar pogasili, odstranili pogorele ostanke, prezračili prostore in pregledali objekt. Aktivirani so bili gasilci GARS Kranj z avtolestvijo, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.33 je v naselju Selo pri Vodicah, občina Vodice, tlela toplotna izolacija stanovanjskega objekta, ki je v fazi izvedbe gradbenih del. Gasilci PGD Šinkov Turn, Polje in Bukovica - Utik so tlenje pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 2.13 je v naselju Spodnja Brežnica v občini Poljčane v poslovnem objektu zagorelo v elektro omarici. Do prihoda gasilcev je ogenj ugasnil. Gasilci so pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 21.26 je v ulici Globoka pot v Prestranku, občina Postojna, v stanovanju smrdelo po zažgani izolaciji električne napeljave. Posredovali so gasilci PGD Slavina. Stanovanje so pregledali s termovizijsko kamero. Pri pregledu niso opazili nobenih posebnosti.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.52 je v Marija Reki, občina Prebold, na gozdni cesti zagorelo osebno vozilo. Požar se je razširil še na podrast ob gozdu. Gasilci PGD Prebold in Trbovlje – mesto so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 23.50 je na Ptujski cesti v Miklavžu na Dravskem Polju gorel avtomat za kavo. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor in PGD Miklavž na Dravskem Polju. Avtomat je uničen.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.23 je na relaciji Branik-Štanjel ob železniških tirih zagorelo na več lokacijah. Gorečo travo na površini okoli 200 kvadratnih metrov in železniške pragove na dolžini okoli 3,8 km so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Dornberk.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.03 so v Sovinku, občina Semič, goreli kupi odpadkov. Gasilci PGD Semič in Stranska vas so požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 13.20 je v naselju Podvinci, občina Ptuj, zagorela trava ob železnici. Požar so pogasili gasilci PGD Podvinci.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.38 je v naselju Podgora, občina Ravne na Koroškem, iz traktorja po cestišču iztekalo hidravlično olje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Koroškega gasilskega zavoda so z vpojnim sredstvom nevtralizirali in očistili okoli 150 metrov dolg oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.58 je v kraju Banjšice, občina Nova Gorica, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije, ki sta na kraju identificirala topovsko granato kalibra 103 mm, mase 12,9 kg, avstroogrske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja shranila v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.16 so v Pohorski ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz hiše do reševalnega vozila. Reševalci NMP Celje so poškodovano nato prepeljali v SB Celje.

Ob 21.35 je v večstanovanjskem objektu na Podjavorškovi ulici v Celju iztekala voda v stanovanju. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so ugotovili, da je počila glavna vodovodna cev in je voda tekla v elektroinštalacije. Zaprli so glavni vodovodni ventil. Stanovalci bodo do sanacije brez preskrbe z vodo.

Izpostava Kranj

Ob 10.20 je na Savski cesti, občina Kranj, v stanovanju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj in dežurni vodovodar so odpravili napako.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.48 so na Linhartovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata sobe, v katero se je zaklenil dve leti star otrok.

Ob 11.19 se je v Ljubljani v zapornice na reki Ljubljanici zagozdilo drevo. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo rafta izvlekli drevo ob brežino in ga s pomočjo vitla izvlekli iz vode.

Ob 18.21 so na Ljubljanski cesti v Trzinu gasilci PGD Trzin s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja.

Izpostava Maribor

Ob 18.09 so v stanovanju v Preradovičevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili izhod nepoškodovani osebi iz sobe.

Izpostava Ptuj

Ob 10.01 so v Malem Brebrovniku, občina Ormož, gasilci PGD Ormož do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč onemogli osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS bo v prihodnjih dneh sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning