Skoči do osrednje vsebine

V Rogaški Slatini na ogled razstava Bivanje z lesom

Včeraj je v Bobrovem centru v Rogaški Slatini potekala otvoritev potujoče razstave Slowoodlife - Bivanje z lesom, ki jo podpira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorat za lesarstvo v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija. Razstava obsega 30 panojev, na katerem so predstavljeni najkakovostnejši ponudniki lesene gradnje, pohištva in izdelkov iz lesa ter turizma v lesu. Razstava je dvojezična, s slovenskimi in angleškimi vsebinskimi opisi.

Razstavni panoji s fotografijami, na desni Andrej Čuš

Andrej Čuš na razstavi Bivanje z lesom

»Z razstavami kot je današnja, želimo približati les splošni javnosti in prikazati da gre za zanimiv, okolju in človeku prijazen material ter dogodke za promocijo predelave lesa predstaviti v vseh regijah Slovenije«, je uvodoma dejal Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo. Tudi ta dogodek podpira povratek oziroma ponovno vzpostavitev lesne industrije v vseh regijah Slovenije, saj je to dobra priložnost za znižanje emisij CO2. Na direktoratu zato načrtujejo še več promocijskih aktivnosti, pripravljajo nove razpise za sofinanciranje naložb podjetij in izobraževanja v okviru kompetenčnega centra. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo lesno industrijo podprlo z 28 milijoni evrov iz sklada Načrta za okrevanje in odpornost.

Da prednosti lesa vse bolj prihajajo v ospredje je poudaril tudi Andrej Čuš, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Izpostavil je, da bo k nadaljnji rasti lesne industrije prispevala Uredba o zelenem javnem naročanju, ki je bila na pobudo ministrstva spremenjena tako, da je sedaj obvezna vgradnja lesa tudi pri vseh javnih stavbah, v protihrupnih ograjah in v stavbnem pohištvu. Z vidika prepoznavanja okoljevarstvenih prednosti rabe lesa, pa bo lesna industrija veliko pridobila tudi preko novega zakonodajnega svežnja ukrepov, tako imenovanega Fit for 55. »Še naprej bomo podpirali tudi strateške projekte na področju lesne industrije, ki bodo prispevali k enakomernemu regionalnemu razvoju in ustvarjanju novih delovnih mest,« je zaključil.

Razstava bo v Rogaški Slatini na ogled do 23. avgusta 2021.