Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič na srečanju z ustanoviteljico tekmovanja Olio Nuovo Days Paris

Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Aleš Irgolič se je danes v prostorih ministrstva srečal z gospo Emmanuelle Dechelette, ustanoviteljico tekmovanja Olio Nuovo Days Paris. Pogovorila sta se o možnostih organizacije skupnih dogodkov ob svetovnem dnevu oljkarstva.
Ustanoviteljica tekmovanja s papirnato vrečko v rokah in državni sekretar z manjšim zavojem, v ozadju zastave predsedovanja, Slovenije in EU

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič ob njem ustanoviteljica tekmovanja Olio Nuovo Emmanuelle Dechelette | Avtor: MKGP

Tekmovanje Olio Nuovo Days Paris je pokazalo, da ima Slovenija vrhunska oljčna olja. Lani je na omenjenem tekmovanju prvo nagrado za najboljše oljčno olje severne poloble osvojilo slovensko oljčno olje Vanja. Gospa Dechelette se je odločila, da bo opravila svoj prvi obisk Slovenije in raziskala njene gastronomske kapacitete, saj so te, kot se je sama izrazila, v francoski visoki kulinariki praktično neznane.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je z gospo Emmanuelle Dechelette pogovoril o slovenskem oljčnem olju, ki ga gospa Dechelette ocenjuje kot vrhunskega, a žal v globalnem svetu premalo znanega. Predstavila je predlog, da bi v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in Slovenije kot evropske gastronomske regije organizirali posebna dogodka v Parizu in Slovenski Istri ob letošnjem svetovnem dnevu oljk 26. novembra s poudarkom na slovenskem oljčnem olju, kar bi bila odlična priložnost, da se v ospredje postavi številne slovenske oljkarje.

Državni sekretar se je strinjal, da je ideja odlična in povedal, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano resno razmislilo o predstavljenem predlogu ter se povezalo z Veleposlaništvom RS v Parizu. »V naslednjem tednu bo ministrstvo opravilo pogovore o predstavljenem predlogu s slovenskimi proizvajalci. Dogodek je pomemben je za promocijo slovenskih kvalitetnih oljčnih olj« je izpostal državni sekretar.