Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. avgusta 2021

Pomoč severni makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Konvoj 17 vozil z 48 gasilci ter drugimi pripadnicami in pripadniki Civilne zaščite, ki ga je Slovenija v Severno Makedonijo napotila 4.8.2021, je 5.8.2021 ob 7.00 prispel na srbsko-makedonsko mejo. Hiter in varen tranzit čez ozemlje R. Hrvaške ter R. Srbije sta konvoju zagotovili hrvaška in srbska policija. Na makedonski meji je konvoj sprejel generalni direktor makedonskega direktorata za zaščito in reševanje dr. Bekim Maksuti, nato so pot v spremstvu makedonske policije nadaljevali v Berovo, kjer je slovenska baza in območje delovanja naših gasilskih enot. Slovenski gasilci pomagajo pri gašenju večjega požara, ki se razprostira na dolžini 15 km ob makedonsko-bolgarski meji. Na območje naj bi kmalu prispela tudi pomoč iz R. Avstrije s 136 gasilci in 43 vozili.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.27 se je v Novi Gorici v skate parku poškodoval otrok. Na kraju so ga oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica in ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.50 je v naselju Žepina, občina Celje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z absorbentom posuli po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Celje.

Ob 22.50 je v Slatini v Rožni dolini v občini Celje padel motorist in pristal v obcestnem jarku. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri osvetljevanju kraja dogodka. Reševalci NMP Celje so poškodovanega motorista prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.57 so med Kranjem in Britofom, občina Kranj, trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, posuli vozišče z vpojnim sredstvom ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. V nesreči poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.04 sta na cesti Moste – Brnik v občini Komenda v križišču trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik in Moste so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 11.29 je na avtocesti Ivančna Gorica – Višnja gora, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Stična in Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in iz vozila prenesli poškodovano mladoletno osebo, ki so reševalci NMP na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 19.19 sta v križišču Drenikove in Celovške ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, eno vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulatorja in počistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.38 je v naselju Vuhred, občina Radlje ob Dravi, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj nesreče, vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na vozišče, preprečili iztekanje motornih tekočin in usmerjali promet. V nesreče ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.59 je na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah gorela jumbo vreča z železovim prahom. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Maribor

Ob 23.30 je v naselju v Benedikt v istoimenski občini gorel hlev, velikosti približno 25 X 10 metrov. Ogenj, ki je uničil ostrešje in kritino objekta so pogasili gasilci PGD Benedikt, Sveta Ana in Lenart. Iz hleva so pravočasno rešili živali in kmetijske stroje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 23.57 je pod naseljem Materija, občina Hrpelje - Kozina, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Materija so požar na deponiji materialov naravnega izvora pogasili ter okolico požarišča obilneje zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.09 je v Sinji Gorici v občini Vrhnika občan opazili potok Podlipščica obarvan v črno - rjavo barvo. Vonjal se je tudi močan smrad. Gasilci GB Ljubljana in PGD Verd so odvzeli vzorce vode na različnih mestih ter jih predali dežurni ekipi Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) Jožef Stefan, ki bo opravila analizo.

Ob 18.33 je bila v bližini Jamove ceste v Ljubljani na potoku Gradaščica opažena pena. Gasilci GB Ljubljana so postavili barjere, vzeli vzorec vode in pene ter ga predali v analizo dežurni ekipi Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) Jožef Stefan.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.23 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem iz tovornega vozila iztekala hladilna tekočina. Gasilca Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem Ravne na Koroškem sta po vozišču razlito hladilno tekočino posula z vpojnimi sredstvi in omejila iztekanje z lovilno posodo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.03 sta v naselju Avče, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) odstranila in do uničenja na varno shranila najden tromblon, mase 0,66 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.58 je občan v Rumanji vasi, občina Straža, pod cesto naletel na topovsko granato. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije sta nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in do uničenja na varno shranila v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.45 je na Kersnikovi cesti v Velenju zaradi okvarjenega vodovodnega ventila iztekla voda v stanovanje. Gasilci PGD Velenje so zaprli ventil ter posesali manjšo količino vode.

Izpostava Kranj

Ob 3.31 so na Cesti revolucije na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala v stanovanjskem objektu rešili osebo, izključili dvigalo in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 11.12 so Na Kresu v Železnikih gasilci PGD Železniki nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 19.56 so ob Bleiweisovi cesti v Kranju reševalci NMP Kranj oskrbeli poškodovano osebo. Poletel je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in jo prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.53 so na Železnikarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Na kraju dogodka je bila prisotna tudi policija.

Ob 10.15 se je v naselju Medno, občina Ljubljana, v jami ob cesti nabirala meteorna voda in ogrožala objekt v bližini. Gasilci PGD Medno so prekopali cesto, da je lahko meteorna voda odtekla.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/