Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana z državnim sekretarjem na nemškem Zveznem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj Jägrom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v vlogi ministra za razvojno sodelovanje opravil telefonski pogovor z državnim sekretarjem na nemškem Zveznem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj Martinom Jägrom.
Na levi v okroglem izrezu Martin Jäger, na desni dr. Raščan za delovno mizo s telefonsko slušalko v roki.

Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana z državnim sekretarjem na nemškem Zveznem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj Martinom Jägerjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta obravnavala glavne politične dosjeje predsedovanja Slovenije Svetu EU s področja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. V tem kontekstu sta izpostavila pomembnost humanitarnega, razvojnega in mirovnega povezovanja.

Podčrtala sta pomen vodilne vloge Evropske unije pri globalnem naslavljanju posledic podnebnih sprememb. Posebej sta izpostavila strateški pomen vode in potrebo po sprejemu sklepov Sveta o vodi, ki bodo predvidoma sprejeti v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Sogovornika sta izpostavila potrebo po nadaljnji solidarnosti s partnerskimi državami s skromno razpoložljivostjo cepiv proti virusu Covid-19, ki jo blažimo tako z bilateralnimi aktivnostmi, kot s skupnimi aktivnostmi na ravni EU. Državni sekretar dr. Raščan je še obvestil o prispevku Slovenije v mehanizem COVAX AMC, ki je namenjen zagotavljanju delitve cepiv in odpravljanju posledic pandemije v državah v razvoju, kamor bo Slovenija v dvoletnem obdobju namenila pol milijona evrov.