Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. avgusta 2021.

Poplave

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.37 je v naselju Otiški vrhu v občini Dravograd meteorna voda zalila ulico. Vodo so prečrpali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjanž pri Dravogradu.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 17.30 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela v Ilirsko Bistrico, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka in nudili pomoč ekipam reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ilirska Bistrica in HNMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 5.22 sta na avtocesti (AC) smer Karavanke pri izvozu za Hrušico, občina Jesenice, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom izvlekli preminulo osebo iz razbitin vozila, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice, policiji in Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-u).

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 sta na severni ljubljanski obvoznici pri uvozu iz Bežigrada v smeri vzhoda trčila osebno in kombinirano vozilo. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na enem od vozil in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovani vozili so odstranili s cestišča in pomagali delavcem DARS-a pri odstranjevanju posledic prometne nesreče.

Ob 13.43 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani bočno trčili osebni vozili. Pri tem se je eno prevrnilo na bok in med drsenjem odtrgalo luč javne razsvetljave. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah, vozilo postavili nazaj na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP. Dve osebi sta se lažje poškodovali. Reševalci so ju prepeljali v bolnišnico na preventivni pregled.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.29 sta se na regionalni cesti Nova Gorica - Ajdovščina pri kraju Črniče oplazili osebni vozili, pri čemer je eno od njiju odbilo na bližnje polje. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZGRD) Nova Gorica so na vozilu odklopili akumulator in opravili pregled. Ena oseba se je poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.39 je na Partizanski cesti v Kranju zagorelo v prizidku stanovanjske hiše - drvarnici. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj ter PGD Kokrica, Predoslje, Britof, Suha in Primskovo. Pogorišče so prekopali ter pregledali s termovizijsko kamero. Poškodovano streho prizidka so prekrili s folijo. Stanovanjski objekt je ostal nepoškodovan.

Ob 20.07 je na Poti na Zelenec v naselju Mlaka pri Kranju, občina Kranj, zagorel delovni stroj v delavnici. Gasilci GARS Kranj, PGD Kokrica in Britof so požar pogasili, prezračili prostore, iz prostora iznesli preostale predmete in pregledali vse prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.35 je zagorelo v savni term v Mali Nedelji, občina Ljutomer. Po aktiviranju gasilcev so iz term sporočili, da je njihov vzdrževalec sam pogasil požar. Gasilci PGD Mala Nedelja so preventivno odšli na lokacijo požara in opazili, da je v savni ponovno začelo goreti. Požar so pogasili. Naknadno so bili aktivirani gasilci PGD Ljutomer, ki so pregledali objekt s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 17.40 je na Hraški cesti v Lescah, občina Radovljica, zagorelo osebno vozilo. Ogenj so z gasilnimi aparati delno pogasili že mimoidoči, gasilci PGD Lesce in Radovljica pa so vozilo ohladili z vodo, pregledali s termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.38 sta v Dolskem, občina Dol pri Ljubljani, ob potoku na manjši površini goreli podrast in trava. Požar so pogasili gasilci PGD Dolsko in GB Ljubljana..

Ob 19.36 je v bližini naselja Lavrica, občina Škofljica, zagorel kup odpadkov. Požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lavrica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.07 se je v Triglavski ulici v Idriji širil vonj po plinu, ki je uhajal iz poškodovane cevi plinske napeljave. Cev so poškodovali pri gradbenih delih. Aktivirani so bili gasilci PGD Idrija. Še pred njihovim prihodom na kraj so gradbeni delavci zaprli glavni ventil plinske napeljave. Gasilci so opravili meritve prisotnosti plina, ki pa ga ni bilo več zaznati.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 14.13 je v pritličju parkirne hiše City Park v Ljubljani mamica med pakiranjem vozička v prtljažnik vozila zaprla ključe in hkrati zaklenila vozilo. Na zadnjem desnem sedežu vozila je bil v lupinici dvomesečni otrok. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata vozila.

Izpostava Maribor

Ob 13.24 so gasilci GB Maribor na jezu Hidroelektrarne (HE) Zlatoličje nudili tehnično pomoč pri izvleku utopljene osebe iz vode. Osebo so predali ustrezni službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.54 sta v Ulici padlih borcev v Tolminu gasilca PGD Tolmin iz kurilnice v kletnih prostorih poslovne stavbe izčrpala približno 3 kubične metre meteorne vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.16 sta gasilca PGD Hrastnik v Podkraju, občina Hrastnik, razžagala in odstranila veje s ceste.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/