Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan nagovoril mlade na mednarodni seji Evropskega mladinskega parlamenta

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Raščan je nagovoril mlade na 94. mednarodni seji Evropskega mladinskega parlamenta, ki se tokrat prvič odvija v Sloveniji med 31. julijem in 8. avgustom 2021. Sejo organizira društvo Evropski mladinski parlament Slovenije.
sekretar za govorniškim pultom

Državni sekretar dr. Raščan na mednarodni konferenci Evropskega mladinskega parlamenta | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na otvoritveni slovesnosti dogodka v hotelu Slon v Ljubljani nagovoril mlade udeležence iz različnih držav. V svojem govoru je Evropskemu mladinskemu parlamentu Slovenije čestital za zmago na mednarodnem razpisu fundacije Schwarzkopf. Zmaga je društvu dala priložnost, da mednarodno sejo prvič organizira v Sloveniji. V letošnjem letu, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije in je v teku Konferenca o prihodnosti Evrope, ima tak dogodek, na katerem so glavni sogovorniki mladi, še posebno težo.

Dr. Raščan je v svojem govoru na kratko predstavil štiri prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije pod sloganom »Skupaj. Odporna. Evropa.«. Poudaril je, da mlade v okviru vseevropskih posvetovanj zelo zaposluje okoljska problematika. To potrjuje tudi dejstvo, da je ena od osrednjih tem letošnje mednarodne konference vprašanje krožnega gospodarstva. Tudi slovensko predsedovanje Svetu Unije si bo prizadevalo za izvajanje evropskega zelenega dogovora, zlasti na področju podnebnih sprememb, biotske raznovrstnosti in krožnega gospodarstva.

Glede posebnega pomena mladih pri napredku evropske demokracije in evropske integracije, je dr. Raščan izpostavil zavzeto državljanstvo in pospeševanje evropskega načina življenja. Slovenska vlada izrecno podpira vsa prizadevanja, ki se nanašajo na izobraževanje mladih o demokraciji v okviru državljanske vzgoje in njihovo opolnomočenje za sodelovanje v demokratičnih procesih.

V zaključnih besedah svojega govora je državni sekretar dr. Raščan mladim udeležencem zagotovil, da se bo z veseljem seznanil s priporočili, ki jih bodo izdelali v okviru svojih razprav ter jim zaželel veliko uspeha.